PROJEKT 'OŽIVIMO PODEŽELJE' ZA 215.000 EVROV JE PRI KONCU: Kaj so uredili v Kopru, Ankaranu in Izoli? (FOTO)

Slovenija

V slovenski Istri se zaključuje projekt urejanja rekreacijske infrastrukture Oživimo podeželje, so sporočili s koprske občine. Na njenem območju so uredili deset pohodnih in kolesarskih poti ter 150 plezalnih smeri. V Ankaranu so vzpostavljali pogoje za širitev kolesarskih poti, v Izoli pa so predstavljali zaledje mesta širši javnosti.

Oživimo podeželje je projekt Lokalne akcijske skupine za območje občin Ankaran, Izola, Koper in Piran (LAS Istre), vodilna partnerica pa je Mestna občina Koper. Zaključil se bo konec aprila. Vreden je 215.000 evrov, od tega bo 145.000 evrov prispeval Evropski kmetijski sklad.

Cilj projekta je razvoj trajnostnega rekreacijskega turizma. To poskušajo doseči z nadgradnjo obstoječe infrastrukture v zaledju obalnih mest.

Med drugim so izdelali zemljevid tematskih poti slovenske Istre. V koprski občini so s pohodnih in kolesarskih poti očistili rastje ter ob njih obnovili markacije. Izdelali so tudi strateške dokumente, ki bodo podlaga za nadgradnjo in upravljanje infrastrukture.

Kot je pojasnil vodja projekta na Mestni občini Koper Uroš Jelenovič, so pripravili idejno zasnovo bodočega kolesarskega parka, ki predvideva legalizacijo nekaterih obstoječih kolesarskih poti na pobočju med Tinjanom in Ospom ter gradnjo novih poti. Za prvo fazo ureditve kolesarskega parka so pridobili tudi projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Na tej podlagi naj bi kolesarski park umestili v občinski prostorski načrt. Izdelali so še poslovni načrt za športno-rekreacijski park Osp.

Občina Izola je organizirala večdnevno študijsko turo za novinarje, turistične agente in spletne vplivneže, da bi preusmerili tok obiskovalcev z obalnega pasu na podeželje.

Občina Ankaran je med drugim vzpostavila pogoje za širjenje kolesarskih povezav na širšem območju med Koprom in italijanskimi Miljami. Povečala je tudi nadzor nad izvajanjem naravovarstvenih ukrepov v Krajinskem parku Debeli rtič.

Sodelujoči v projektu, med njimi Kolesarska mreža Obala, so v zadnjih dveh letih tudi vsebinsko nadgradil prireditev Istrski kolesarski maraton.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Hiphop |  29 .03. 2023 ob  08: 53
Plus kje si dobil 3 eure na uro? Se strinjam da je prevec ampak 3 pa vseeno ni
Hiphop |  29 .03. 2023 ob  08: 50
Janko ti si mogoce mona. Cene doloca Marjetica Koper in ne občina! Pozanimaj se raje preden pises bedarije
Janko |  28 .03. 2023 ob  19: 15
-3
3 evre na uro, da se razume
Janko |  28 .03. 2023 ob  19: 14
-2
Nadzor nad izvajanjem naravovarstvenih ukrepov je občina ankaran naredila tako, da je postavila nove parkirne avtomate na parkirišču v krajinskem parku , ki je ograjeno s plastično ograjo, za 3 evre/24 ur/ 365 dni.
ankaran si ne zasluži, da ga pišemo z velikozačetnico!