PROBLEMATIZIRANE VENTILATORJE PREJELI TUDI V IZOLSKI BOLNIŠNICI: So jih res takoj zaprli v klet?

Izola

Z razkritji o nabavi zaščitne opreme se je v Sloveniji začela afera enormnih razsežnosti. Zaenkrat je najkrajšo potegnilo podjetje Geneplanet, s katerim je država najprej sklenila pogodbo za 220 ventilatorjev Siriusmed R30, nato pa jo delno razvezala. Slovenija bo obdržala 90 že dobavljenih ventilatorjev, 20 jih bo vrnila, za dobavo preostalih 110 pa je pogodbo prekinila. Omenjenim ventilatorjem se je namreč na veliko očitalo, da niso primerni za umetno predihavanje bolnikov s covidom-19. Preverili smo, ali so problematizirane ventilatorje dobili tudi v Splošni bolnišnici Izola in kaj so z njimi naredili.

Pred dnevi je TV Slovenija poročala, da so problematizirane ventilatorje dobavitelja Geneplanet dobili tudi v Splošni bolnišnici (SB) Izola. Po njihovih neuradnih informacijah naj bi izolska bolnišnica prejela pet ventilatorjev Siriusmed R30, a naj bi jih takoj napotila v klet, "saj so skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za covid-19, ampak celo nevarni".

Navedbe televizije smo preverili v izolski bolnišnici, kjer pa so nam podali povsem drugačne odgovore. Po njihovih pojasnilih so iz blagovnih rezerv dobili osem ventilatorjev, in sicer pet tipa Bellavista in le tri tipa Siriusmed R30. "Respiratorji so bili tehnično prevzeti in usmerjeni v uporabo na interni oddelek in v enoto intenzivne terapije," je na naše poizvedovanje odgovoril direktor bolnišnice Radivoj Nardin. Ob tem je pojasnil, da problematizirani ventilatorji "glede na stanje epidemije nalezljive bolezni covid-19 doslej še niso bili uporabljeni".

V izolski bolnišnici ventilatorjev dobavitelja Geneplanet torej niso uporabili, ker za to še ni bilo potrebe – vemo, da imamo v obalno-kraški regiji izredno majhno število okuženih z novim koronavirusom, to število pa že precej časa tudi stagnira. Po uradnih podatkih v SB Izola niso zdravili nobenega bolnika s covidom-19.

Po tem ko je država ugodila prošnji podjetja Geneplanet za razvezo pogodbe za dobavo problematiziranih ventilatorjev, je o slednjih spregovoril tudi vodja komisije, ki je preverjala njihovo ustreznost, Marko Noč. Kot je zatrdil strokovnjak, so omenjeni ventilatorji z dodatki strokovno sprejemljivi, a nižje na prioritetni lestvici uporabe. Da niso najvišje kategorije, vendar varni in da jih uporabljajo tudi številne druge države, je poudaril tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Ventilatorje Siriusmed R30 pa je kot primerne označilo tudi Evropsko združenje za intenzivno medicino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  07 .05. 2020 ob  12: 57
Kakšno vlogo je sploh igrala bolnica Izola?
Izognili so se kitajskemu virusu v velikem loku. Pravzaprav so varovali samo sebe. Moj primer, ko bi me morali zdraviti so me poslali domov. Sedaj sem že eno leto v bolečinah...
Ko je kriza niso zraven... Itd
kokodek |  07 .05. 2020 ob  11: 40
bog ne daj, da bi bilo potrebno ….. vendar v primeru nuje, naj na te respiratorje priključijo naročnike
ojoj |  06 .05. 2020 ob  12: 32
Škoda komentarja ;)
Erazem |  06 .05. 2020 ob  11: 18
Nobenega komentarja?