PRIPRAVLJENA IZHODIŠČA ZA SPREMEMBO PLAČNEGA SISTEMA: Hojs se zavzema za izločitev operativnega dela policije

Slovenija

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so že pripravljena, so včeraj pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Z njimi bodo najprej seznanili vlado, takoj za tem pa tudi reprezentativne sindikate javnega sektorja. Po seznanitvi bodo s sindikati začeli usklajevanja glede posameznih sprememb plačnega sistema, so napovedali.

Janez Janša

Spremembe plačnega sistema javnega sektorja predvideva že koalicijska pogodba. Septembra lani jih je napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša, ko je v državnem zboru dejal, da bodo v kratkem začeli priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema. Njegov torkov tvit napoveduje izvzetje operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema.

Sindikati javnega sektorja so po septembrski premierjevi napovedi od ministra za javno upravo Boštjana Koritnika želeli pojasnila, kakšni so vladni načrti na tem področju. Na sestanku v oktobru jim je pojasnil, da so v fazi zbiranja mnenj in pogledov resorjev na to, kje zaznavajo največje težave in kako bi lahko plačni sistem izboljšali.

Zbrani predlogi in mnenja pa bodo lahko podlaga za pripravo izhodišč za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, o katerih bo v nadaljevanju potekala razprava tako na vladni strani, kakor tudi v okviru socialnega dialoga z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, so takrat sporočili z ministrstva za javno upravo.

Na vprašanje, kje resorji zaznavajo največje težave in kakšni so njihovi predlogi za izboljšanje plačnega sistema, so v začetku tega tedna pojasnili, da o podrobnostih v tej fazi še ne želijo razpravljati. So pa dodali, da je glede sprememb plačnega sistema vsem resorjem skupno to, da si želijo spremembe sistema, ki bodo zagotavljale boljšo povezanost plačila za delo z rezultati dela, večjo fleksibilnost pri določanju višine plače, manj administriranja in poenostavitve sistema.

Spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so po vseh teh letih pravzaprav že nujne, so zapisali na ministrstvu. Kot je oktobra sindikatom zagotovil minister Koritnik, pa do sprememb v strukturi plačnega sistema ne bo prišlo brez socialnega dialoga.

Notranji minister Aleš Hojs je sinoči v TV Odmevih dejal, da se zavzema za izločitev operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema ter nasploh za ukinitev enotnega plačnega sistema kot takega. Na vladi so se o slednjem po njegovih besedah pogovarjali že pred tremi meseci. "Predsednik vlade je dal jasna izhodišča in mnogi od ministrov smo ta izhodišča potrdili, tudi obrambni minister na primer, in sicer da se vsak posebej začne pogovarjati s tistimi, ki so pri nas zaposleni, za izvzem iz enotnega plačnega sistema, seveda pod pogojem, da ohranjamo maso plač takšno, kot je zdaj," je dejal.

Aleš Hojs

Za policijo se mu zdi prav, da se vzpostavi nek karierni sistem in da se znova preveri, kakšne plače imajo. "To lahko rešimo relativno hitro. Ne še v smislu, da je policija popolnoma izvzeta iz sistema plač v javnem sektorju, ampak da to uredimo deloma drugače, kot je zdaj," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .01. 2021 ob  14: 25
Policistom je potrebno lepo povedati:" za 6 milijardno bančno luknjo niste dobili nobenega krivca in sploh ni bil nihče v postopku. Ko dobite krivce gredo plače gor. Jasno?". Če bi Hojs imel jajca, ampak jih nima.
Ištrijan |  14 .01. 2021 ob  10: 11
-1
Karkoli janševizem prime v roke, uniči!

Razgradnja enotnega plačnega sistema je garancija za vnovično ustvarjanje zmede in netransparentnosti na področju plač. In seveda še večje neenakosti, saj se bodo dodatki in ugodnosti delile po priljubljenosti (lizoritništvu) in ne več pod predpisanimi kriterijami.

Gre za tipično neo-liberalistično razmišljanje.....vse naj bo "razpuščeno".....trg bo vse rešil sam....