PRIMORSKI PODJETNIKI ŽRTVE 'DIREKTORSKE PREVARE': Preverite, ali imate opravka z resničnim poslovnim partnerjem!

Kronika

Na Goriškem je bilo v zadnjem času več podjetij žrtev napadov na informacijske sisteme s škodljivimi programskimi kodami (ransomware). Gre za izsiljevalske viruse, ki zaklenejo računalnik ali z njega ukradejo podatke tako, da jih zašifrirajo. Ker podjetju s tem lahko nastane velika premoženjska škoda, na novogoriški policijski upravi opozarjajo, naj podjetja preverijo delovanje svojih varnostnih sistemov.

V takšnih primerih so edine zanesljive le ustrezno izdelane varnostne kopije (backup), saj virusi običajno zaklenejo tudi omrežne mape in zgolj kopiranje datotek na zunanji ali omrežni disk ne pomaga zmeraj, opozarjajo na PU Nova Gorica.

Okužite se lahko tudi z elektronsko pošto, ki vam jo pošljejo hekerski izsiljevalci in sicer tako, da kliknete na priponko. Rešitev, s katero bi prišli spet do izgubljenih podatkov, običajno ne obstaja. Pa tudi plačilo izsiljevalcem ni garancija za to.

Zato je najboljša rešitev ustrezno zaščitena varnostna kopija podatkov.

V zadnjih tednih so na Goriškem obravnavali tudi več spletnih goljufij z elektronsko pošto, tako imenovane 'direktorske prevare'. Storilci so poslali elektronsko pošto, v kateri so se predstavili kot poslovni partnerji podjetij in zaprosili za različne računovodske podatke, ki si jih družbe, ki poslovno sodelujejo, nenehno izmenjujejo.

Na osnovi računovodskih podatkov, ki so jih uspeli pridobiti, so nato sporočili žrtvi podatke o bančnih računih, kamor naj podjetje nakaže oziroma plača svoje obveznosti. Šlo je za večjo količino denarja, pravijo na PU Nova Gorica.

Podjetjem, ki so že izvedla plačilo in nato ugotovila, da je šlo za goljufijo, policisti svetujejo, naj o tem takoj obvestijo svojo banko in policijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija