PRIMORSKEGA SEJMA LETOS NE BO: Očitno se je zapletlo pri terminu

Koper

Tradicionalnega Primorskega sejma, ki je lani praznoval svojo 25. obletnico, letos v Kopru ne bo. Če je bilo prejšnja leta v navadi, da se je sejem dogajal v spomladanskem terminu, so se letos organizatorji odločili, da dogodek premaknejo v jesenski čas. A so na koncu sejem odpovedali in zapisali, da ga zaradi objektivnih razlogov ni mogoče izvesti. Kratek stik je očitno nastal med organizatorji in koprsko občino, ki je sicer prireditev finančno podprla.

Kot so pojasnili organizatorji na spletni strani, so želeli letos nadgraditi Primorski sejem in po 25. letih "vstopiti v novo prihodnost" z ustreznejšim terminom, ki se ne bi prekrival z drugimi slovenskimi sejmi. Okoliščine sejma so želeli prilagoditi "glede na tržne razmere" ter si prizadevali za 'razvojno-sinergijske učinke' "oziroma istočasno izvedbo z drugimi prireditvami, kot so npr. Dnevi kmetijstva slovenske Istre". Na ta način so želeli "vzpostaviti še močnejši in odmevnejši sinergijski mednarodni gospodarski dogodek, saj mesto Koper in njegovo zaledje postaja vse močneši dejavnik tudi z gospodarskega vidika rasti."

Zapisali so, da so si vedno želeli postaviti Koper kot pomembno sejemsko mednarodno regijsko središče, kar jim je po njihovem mnenju je v 25-letni tradiciji tudi v veliki meri tudi uspelo.

Kje se je zataknilo?

Organizatorji sejma so v sporočilu na svoji spletni strani pojasnili, da so prvotno informacijo o spremembi termina posredovali tudi pristojnim, a vseh povratnih informacij še niso prejeli. Z vprašanjem, kje natanko se je zataknilo, smo se včeraj obrnili na organizatorje sejma, a njihove odgovore še čakamo

Na Mestni občini Koper so nam pojasnili, da jih je organizator sejma obvestil o spremembi termina iz junija na oktober že v lanskem letu. "Glede na to, da je v oktobru napovedanih več tradicionalnih prireditev, ki jih ni mogoče prestavljati, smo skupaj z organizatorjem poiskali ustrezen termin za letošnjo edicijo sejma, in sicer od 25. do 27. oktobra," so pojasnili.

A so letos na občini dobili obvestilo, da bo sejem teden dni prej, kot je bilo dogovorjeno, in sicer med 18. in 20. oktobrom. "Glede na to, da v tem terminu v Kopru že poteka tradicionalna prireditev Dnevi kmetijstva slovenske Istre, smo organizatorju svetovali, naj prvotno določenega datuma ne spreminja," pravijo na občini, kjer želijo zagotoviti, da so prireditve v koprski občini, ki privabijo več tisoč obiskovalcev, enakomerno razporejene čez vse leto.

Kot pravijo, gre tudi za logistiko, saj večje prireditve prinašajo spremembe prometnega režima in posledično večjo prometno obremenitev mesta.

Da Primorski sejem odpade, so bili na občini obveščeni prek medijev, saj jih organizator o tem še ni obvestil, pojasnjujejo na občini.

Na občini so sporočili še, da je organizator prireditev prijavil tudi na Javni razpis za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti  ter v prijavi navedel prvotno dogovorjeni termin izvedbe. "Mestna občina Koper je zato prireditev tudi letos finančno podprla, saj jo ocenjuje kot pomembno popestritev dogajanja v mestu," še pravijo.

Prireditve na isti termin ali ločeno?

Prav Dneve kmetijstva slovenske Istre pa so organizatorji Primorskega sejma navedli kot priložnost, da skupaj vzpostavijo še močnejši in odmevnejši sinergijski mednarodni gospodarski dogodek. Zakaj se terminsko ne želijo prekrivati z drugimi sejmi po državi, z lokalnimi prireditvami pa, zaenkrat še ni jasno, so si pa tako organizatorji kot občina enotni v upanju, da Primorski sejem v letu 2020 bo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  05 .10. 2019 ob  08: 57
-1
Primorski sejem bi morali prestaviti na drugo lokacijo. Nova Gorica? Postojna? Divača? In kot jer že napisal vseved: potreben je popolne prenove....
vseved |  04 .10. 2019 ob  16: 36
13
Ni velike škode če ne bo sejma . V obliki, kot je bil do sedaj je že zdavnaj zastarel in nezanimiv.
 |  04 .10. 2019 ob  16: 07
-4
zalostno...unicevanje se nadaljuje..
zdaj pa me zanina kako bodo podporniki AB.to upravicili v komentarjih
Lili |  04 .10. 2019 ob  12: 42
-7
Je potreben komentar? Takih odpovedi bo vedno več..skladno z nesposobnostjo mestne uprave...