PRIHAJA TEDEN UNIVERZE NA PRIMORSKEM: Obeta se 44 različnih dogodkov

Koper

Objavljen je program Tedna Univerze na Primorskem 2019, ki bo potekal od 18. do 25. marca. Letošnji uvod bo obeležen z glasbo in umetnostjo, saj se bo že ta konec tedna v Kopru odvil 1. mednarodni mladinski zborovski festival Aegis carminis pod okriljem Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, v Galeriji Loža pa si boste od 14. do 19. marca lahko ogledali razstavo Spekula – Na prelomu upodobitev, na kateri sodelujejo akademski slikarji Peter Ciuha, Srečo Dragan, Oto Rimele in Tilen Žbona (UP PEF) - organizator prireditve.

Univerza na Primorskem je s članicami in sodelujočimi institucijami pripravila skupaj 44 dogodkov, ki jih sooblikujejo zaposleni in študenti. Med vsemi izpostavljajo štiri – prvi je povezan z novim častnim doktorjem Univerze na Primorskem, pesnikom, filozofom in esejistom Andrejem Medvedom, ki bo v petek, 22. marca, ob 10. uri v palači Armerija Univerze na Primorskem imel inavguracijsko predavanje z naslovom Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače. Predavanju bo v Pokrajinskem muzeju v Kopru ob 12. uri sledila predstavitev knjige Slovenska znanost: Akademska igra ali adut družbenega napredka? avtorjev prof. dr. Francija Demšarja in Jasne Kontler – Salamon. 

V sredo, 20. marca, pa se lahko udeležite okrogle mize z naslovom Kaj je znanje in učenje v svetu neskončnih sprememb, ko se bodo soočili z zgolj na videz jasnim poslanstvom organizirane vzgoje in izobraževanja. S sogovorniki bodo razpravljali o učenju v času raznolikih in različnih priložnosti za učenje; znanju, ki ga želijo razvijati ter mladih in njihovih načinih učenja. Na okrogli mizi, ki jo bo moderirala dr. Sonja Rutar, bodo sodelovali rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič, dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF), dr. Tomaž Grušovnik (UP PEF), dr. Ana Krajnc (zaslužna profesorica UL) in Matija Jenko (ŠS UP PEF).

O vedno aktualni tematiki, ko svet temeljno zaznamujejo prekomerni pritiski na okolje in naraščajoča neenakost, bo o udejanjanju koncepta večplastnega trajnostno sonaravnega razvoja spregovoril prof. dr. Dušan Plut, geograf in ekolog, civilnodružbeni aktivist ter prepoznaven in dosleden borec za varstvo okolja in uveljavitev modela trajnostnega razvoja v Sloveniji in svetu.

Na prvi dan pomladi, v četrtek, 21. marca 2019, s pričetkom ob 18. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška pa bo potekala 16. slovesna akademija Univerze na Primorskem, ko bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom. Letošnja slavnostna govornica bo slovenska klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je tudi častna doktorica Univerze na Primorskem.

Deli novico: