PREZGODNJE SLOVO SLOVENSKEGA REŽISERJA: Umrl je Branko Kraljevič

Koper

Po hudi bolezni je umrl gledališki režiser in scenograf Branko Kraljevič, je na svoji spletni strani objavilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Kraljevič je med drugim ustanovil Delovno skupnost gledališčnikov Slovenije in Italije ter Primorskega poletnega festivala Koper - Capodistria.

Branko Kraljevič

"S svojim povezovalnim duhom in človeško toplino je ustvarjal gledališke predstave po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Pot ga je zanesla tudi k filmu, v nekaterih je igral, bil pa je tudi asistent režije pri filmu Poletje v školjki," je zapisala predsednica društva Saša Pavček. Primorski poletni festival je tudi umetniško vodil.

Kraljevič je v drugi polovici 90. let umetniško vodil mariborsko Dramo. Gledališče je vodil v obdobju po kratkotrajnem vodenju Vlada Novaka in pred Samom Strelcem. V tem obdobju je tudi režiral nekaj prestav, leta 1997 Strička Vanjo Čehova, leta 1999 Molnarjevo dramo Liliom in Mrtve Blaža Lukana, leta 2000 Črne Maske Leonida Nikolajeviča Andrejeva in leta 2001 Bit' hočeš poet ... Pozneje je v SNG Maribor gostovala še izveninstitucionalna predstava v njegovi režiji Cinco in Marinko po drami Mateta Matišića. Prej in pozneje je kot režiser, selektor ali član žirij na Čufarjevih dnevih veliko prispeval tudi k ljubiteljskemu gledališču.

Režiser Kraljevič na fotografiji skrajno levo

Saša Pavček je še zapisala: "Svoj poklic je imel srčno rad, vedno je iskal nove možnosti za ustvarjalno delo, zato nam je žal, da se je poslovil prezgodaj. Ženi Barbari in hčerki Kaji izrekamo iskreno sožalje, Braneta pa ohranjamo v trajnem in lepem spominu kot predanega gledališčnika in dobrega človeka."

Deli novico: