PRETNAR ZA HITRE IN DRASTIČNE UKREPE: Strokovnjak bi naredil čim več testov za koronavirus

Slovenija

Na naše uredništvo se je obrnilo kar nekaj bralcev, ki so se čudili, zakaj jih ne pošljejo na test za novi koronavirus, medtem ko so nekateri imeli znake bolezni, drugi pa so se zadrževali na območjih, kjer je žarišče virusa. Ali bi morali testirati več ljudi, smo se pogovarjali z mikrobiologom dr. Gorazdom Pretnarjem, ki je za hitre in drastične ukrepe. Meni namreč, da bomo le tako lahko omejili virus v Sloveniji.

Do včeraj so na Obali opravili 46 testov in virus potrdili samo pri eni osebi iz občine Piran, ki se od sobote zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki.

"Sem pristaš opravljanja čim več testov, tudi če jih nekaj narediš v prazno. Tisto, kar ujameš, preprečuje nadaljnje širjenje virusa," pravi mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar, ki hkrati dodaja, da ne ve, s kakšnim številom testov v Sloveniji razpolagajo in ali jih hranijo za pozneje. Sam bi kupil toliko testov, kot smo jih pri zadnji epidemiji gripe. Kot opisuje Pretnar, je zdaj vsa odgovornost na zdravnikih, ki ob telefonskem klicu pacienta ocenjujejo, ali ga poslati na test na vstopno točko.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

Najbolj pomemben model znamke Škoda je že na voljo, da ga naročite pri Porsche Koper. Naročila za novo generacijo modela Škoda Octavia Combi se začnejo z vstopno ceno že od 18.387 evrov! Prva vozila bodo v salonu konec marca 2020. "Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi.

Strokovnjak je za hitre in drastične ukrepe, saj po njegovem mnenju le tako lahko omejimo virus v slovenskem prostoru. "Ni stikov, ni okužb," pravi in se ob tem obregne ob nesmiselnost prepovedi prireditev do določenega števila obiskovalcev. Prav tako popolnoma ne razume ukrepa z zaporo meje za Italijane, ki nimajo zdravstvenega potrdila, saj dnevno iz celotne Istre na delo v Trst migrira veliko ljudi. "Kapo dol Kitajski, kjer jim je uspelo virus zajeziti," pravi Pretnar.

"Nenehno ponavljajo kot papagaji, nihče pa ne pogleda novih dejstev in raziskav," je kritičen. Ugotovitve kitajskih raziskovalcev, ki so jih sami izkusili, namreč kažejo, da se virus lahko širi po zraku tudi osem metrov, kapljice pa na aerosolih v zraku ostanejo tudi 30 minut. "Prosim, da ne živimo v iluziji, da bo pomlad prinesla olajšanje, ker ga ne bo," pravi mikrobiolog, ki navaja, da imajo težave z virusom tudi države, ki imajo blažjo klimo.

Prav tako po besedah strokovnjaka ni izključeno, da pri eni osebi pride do ponovne okužbe. Virus pa pusti posledice na pljučih in tudi drugih organih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  11 .03. 2020 ob  16: 46
In še nekaj...zakaj je pa gospa iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje zadnjič pri poročilih rekla, da ko greš mimo okuženega in če ta ne kiha ali kašlja, se ne moreš okužit... Lahko je kihnil pred 10 minutami in so delci torej še v zraku? Torej..JE smiselno uporabljanje mask kot preventiva!
Lili |  11 .03. 2020 ob  16: 40
Res lepo sr..nje so nam pripravili v laboratorijih, kajti vsakršno nakladanje o virusu, ki se je preselil iz netopirjev na ljudmi so navadno sranje!