PRENAŠALI SMO V ŽIVO: Kako Komljanec in Markočič vidita Izolo v prihodnjih štirih letih? (FOTO, VIDEO)

Izola

V izolskem kulturnem domu je Regional danes pripravil soočenje izolskih kandidatov za župana pred drugim krogom lokalnih volitev, ki bodo to nedeljo, 2. decembra. Danilo Markočič in Evgenij Komljanec sta poleg predstavitve povedala tudi, zakaj si želita županovati naslednja štiri leta in odgovarjala na zastavljena vprašanja. Soočenje smo spremljali v živo na našem Facebook profilu in na spletni strani Regionala.

Z leve proti desni: voditeljica Anja Curk Repič ter kandidata Danilo Markočič in Evgenij Komljanec

Danilo Markočič, Izolan od rojstva in ljubiteljski oljkar, je po izobrazbi je magister turizma, poročen in oče dveh otrok. "Moje politično življenje se je začelo v krajevni skupnosti, kjer sem delal kot tajnik Krajevne skupnosti Izola - Staro mesto in tam spoznal, da so Izolani res fantastični ljudje," je v svoji predstavitvi povedal kandidat stranke DeSUS za izolskega župana. Njegovo življenjsko delo se je nadaljevalo v gospodarstvu - bil je pomočnik direktorja Hotela Belvedere, pomočnik direktorja Lipice turizem in direktor Turističnega združenja Izola. "V mandatu 2014-18 sem pa sem bil kot edini občinski svetnik s preferenčnimi glasovi izbran v občinski svet, kjer sem bil na listi stranke DeSUS ta štiri leta v opoziciji."

Evgenij Komljanec z Liste Evgenija Komljanca PNI - Ponosni na Izolo trenutno opravlja funkcijo direktorja Zdravstvenega doma Izola in delo specialista zobno-čeljustne ortopedije, velik del njegovega življenja pa predstavlja podjetništvo. "Že od malih nog se nekako ukvarjam s podjetništvom, to je zaznamovalo moje življenje, in tudi sedaj imam podjetje, ki se ukvarja z raznimi dejavnostmi," je o sebi povedal Komljanec. Za kandidaturo za župana Občine Izola se je odločil zato, ker je po petnajstih letih direktorovanja Zdravstvenemu domu Izola "začutil, da se Izola na določenih področjih počasi razvija in zazdelo se mi je, da je Zdravstveni dom Izola začel prehitevati celo Izolo." Komljanec meni, da lahko po vzoru, kot se je razvil zdravstveni dom, pomaga razviti tudi Občino Izola.

Oba bi podeželje tesneje povezala z mestom

Na vprašanje, kakšne ukrepe za revitalizacijo izolskega podeželja bo ubral, če zmaga v drugem krogu volitev, Komljanec odgovarja, da "Izola nima možnosti, da bi se širila na morje, ampak se lahko širi samo navzgor. To pomeni, da podeželju ne bi smeli dajati sekundarnega pomena, ampak bi ga mogli nekako približati mestu." Kot je dodal, se bo zavzemal za dobro cestno povezavo, razvoj Izole pa bi se lahko nadaljeval tudi nad avtocesto, kjer bi lahko zagnali določene obrtno-gospodarske dejavnosti in zgradili stanovanja. "Kajti vsak Izolan in Izoalnka, ki živita v Izoli, si zaslužita streho nad glavo," je dodal.

Markočič na enako vprašanje odgovarja, da se zavzema za povezovanje podeželja in mesta, saj ugotavlja, "ni neke normalne povezave med podeželjem in mestom v smislu primestnega prometa. Prav tako ne morem razumeti, da na podeželju še danes nimamo urejene infrastrukture." Kot župan bi se zavzel za participatorni proračun, znotraj katerega bi občani sami "odločali o desetih odstotkih investicij, ki jih namenja proračun vsako leto - za en projekt na podeželju in za en projekt v mestu." Spremenil bi tudi način obračunavanja odvoza odpadkov, ki se trenutno obračunava po kvadratnem metru stanovanja, ne pa po številu članov gospodinjstva, zaradi česar so komunalne storitve na podeželju dražje.

Kako vidita razvoj turizma v Izoli?

Markočič se zaveda, da ima Izola še veliko neizkoriščenega potenciala na področju turizma in si želi, da bi občani videli razvoj turizma v Izoli kot priložnost. "Danes imamo v Izoli dnevne goste, ki nam pustijo smeti, imamo gužvo na parkiriščih in v trgovinah - in na koncu smo vsi slabe volje. Tak turizem ni tisti, ki bi Izolo dvignil na višji nivo, zato potrebujemo resno strategijo in resen razmislek, da bo vsak lokal in občan imel od turista posebno korist," je povedal.

Komljanec se bo v primeru izvolitve zavzel za razvoj turizma na vseh področjih, tako na športnem kot kulturnem in ruralnem področju, "predvsem tako, da bomo bogato tradicijo, (katere del) sta ribištvo in kmetijstvo, zapakirali v neke produkte, da bodo ljudje prihajali k nam." Te produkte bi ponujali na tak način, "da bomo Izoli vrnili dušo, s tem, da bomo to bogato tradicijo lahko nekomu dali, pravzaprav prodali. Da se bo gost pri nas počutil sprejeto in da se bo tudi naš občan dobro počutil z njim," je pojasnil in dodal, da je njihov moto, da turist v Izoli ne pusti enega evra, temveč dva.

Kako se bosta kandidata lotila neizkoriščenih potencialov v Izoli, ki jih predstavljajo številna neurejena območja v mestu, kako bosta poskrbela za mala in srednje velika podjetja ter kako odgovarjata še na številna druga pereča vprašanja, si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
skembo |  27 .11. 2018 ob  08: 01
-5
Kandidata bi morala razmisliti , kako se združiti z MOK. Ne poznam točno mej podeželja občine Izola , mislim pa , da je večina na območju KS Kort? Cesto so v pedesetletnem obdobju malo razširili in je po mojem mnenju primerna samo za manjše dirke? Škoda Izole v kateri sem preživel dosti trenutkov svojega otroštva?
Eho |  27 .11. 2018 ob  04: 07
-1
Kdo mi je dal tri minuse, tistih 60%, ki ne hodijo na volitve zagotovo ne.

Eho |  26 .11. 2018 ob  19: 16
-7
Najboljšega ne bo nikoli moč izbrat. Če češ met najboljšega, potem je brez veze, da greš na volitve.
prst u oko |  26 .11. 2018 ob  13: 41
Jaz imam vprašanje za Komljanca, na katero naj prosim odgovori:
kot direktor Zdravstvenega doma Izola zaslužiš najmanj 10.000 € mesečno (ker manj v Sloveniji ne zasluži noben direktor ZD). Kaj je razlog kandidature za župana, če vemo, da je plača župana, vsaj ta, ki nam jo prikažejo uradni dokumenti, cca 3500 €?
Danila razumem, je v penziji, ali vsaj blizu temu in obilo časa za se ukvarjati z oljkami in mešanjem zraka.