PRENAJEDANJE NI NEVARNO: A le pod enim pogojem!

Trendi

Nove raziskave so pokazale, da si ne boste škodili, če boste občasno pojedli visokokalorični obrok, vse dokler to ne postane navada. Potem se vam lahko pričnejo nabirati odvečni kilogrami.

Študijo je objavil British Journal of Nutrition. Pokazala je, da občasno prenajedanje ne vpliva na nivo glukoze v krvi in le neznatno poveča količino maščob za nekaj ur po obroku, poroča IFLScinece. Škodljivo je neprestano prenajedanje.

V raziskavi je sodelovalo 14 moških, starih od 22 do 37 let, ki so jedli pizze. Ob prvem srečanju so jim rekli, naj prenehajo jesti, ko občutijo sitost. Ob drugem srečanju pa, naj jedo še naprej, dokler ne bodo zmogli spraviti vase več niti grižljaja.

Potem so jim izmerili nivo glukoze v krvi štiri ure po obroku. Ugotovili so, da ni bila višja kot pred obrokom prenajedanja, v primerjavi z običajnim obrokom. Neznatno so se povišali trigliceridi in lipidi. Za 50 odstotkov višji je bil nivo inzulina, kar naj bi pojasnilo, da poskuša telo obdržati nivo glukoze pod kontrolo, ko se sooči z visokim vnosom kalorij.

Prebavni sistem sprošča različne hormone, da bi stimuliral sproščanje inzulina in dal občutek sitosti. Problem prenajedanja je, da naše telo višek kalorij sprejema kot energijo v obliki maščob, kar lahko pri vsakodnevnem prenajedanju privede do debelosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija