PREISKUJEJO TUDI SLOVENIJO: Zaradi goljufije pri plačilu DDV v višini 19 milijonov evrov

Kronika

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je v sredo izvedlo 25 preiskav v šestih državah EU, vključno s Slovenijo, zaradi suma goljufije pri plačilu davka na dodano vrednost (DDV) v višini 19 milijonov evrov, so sporočili iz Luksemburga. Podjetja naj bi pri prodaji rabljenih mobilnih telefonov uporabljala nižji DDV in na ta račun kovala dobiček.

Običajno lahko preprodajalec pri prodaji rabljenega blaga, kupljenega od zasebnikov v EU ali prodajalcev, ki so zanj že v celoti plačali DDV, pod določenimi pogoji uporabi t. i. posebno ureditev obdavčitve rabljenega blaga. To pomeni, da mora plačati DDV le na razliko med prodajno in nabavno ceno blaga in ne na celotno prodajno ceno predmeta.

Vendar pa EPPO domneva, da so podjetja v preiskavi to določbo uporabljala nezakonito, saj so obračunavala znižan DDV, čeprav bi ga morala plačati po polni stopnji. Domnevna goljufija jim je ob tem omogočila prodajo mobilnih telefonov po nižji tržni ceni, kar je povzročilo nelojalno konkurenco.

Rabljeni mobilni telefoni, ki so jih preiskovana podjetja prodajala, so bili uvoženi iz Hongkonga, Združenih arabskih emiratov in ZDA. Med preiskavami v Bolgariji, Nemčiji, Italiji, Sloveniji, na Malti in na Nizozemskem so preiskovalci zasegli dokumente, elektronske naprave, 31.500 evrov gotovine in kriptovalute v vrednosti okoli 40.000 evrov. Poleg tega so zamrznili več bančnih računov, na katerih so doslej zasegli najmanj 88.000 evrov.

Po navedbah EPPO so štirje osumljenci med letoma 2019 in 2022 sodelovali pri goljufanju bolgarskih, nemških in slovenskih davčnih organov pri plačilu DDV. Vzpostavili naj bi verigo podjetij s sedežem v več državah, ki so se navidezno ukvarjala z zakonito dobavo rabljenih telefonov. Pri tem naj bi izkoristili dejstvo, da so bili v verigo transakcij vključeni nacionalni organi več držav in zavestno prikrili prehod na posebno davčno ureditev, čeprav pogoji za to niso bili izpolnjeni.

Skupna škoda goljufij je ocenjena na najmanj 19 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija