PREDSEDNIK NECEPLJENIM ZAGROZIL Z ARETACIJO: "Ali se boste cepili ali pa vas bom poslal v zapor"

Svet

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je znova poskrbel za razburjenje v domači in svetovni javnosti. Tokrat je v ponedeljek zvečer tistim Filipincem, ki se ne želijo cepiti, zagrozil z zaporom. Filipinsko ministrstvo za pravosodje se je hitro odzvalo in poskušalo zmanjšati pomen Dutertejeve izjave.

Kot je novinarjem pojasnil filipinski pravosodni minister Menardo Guevarra, je predsednik države s to izjavo želel samo izpostaviti, kako pomembno je, da se ljudje čimprej cepijo in da v državi dosežejo čredno imunost. Dodal je, da ni zakona, ki bi predvideval kazen zaradi zavračanja cepljenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Duterte je pred tem v ponedeljek zvečer v nagovoru dejal, da vladajo izredne razmere ter vsem, ki se ne želijo cepiti, zagrozil, da jih bo dal aretirati. Filipinci se "morate odločati, ali se boste cepili ali pa vas bom poslal v zapor", je zagrozil filipinski predsednik, sicer znan po svojih spornih izjavah že v preteklosti. V svoji maniri je tudi napovedal, da želi imeti po filipinskih vaseh sezname tistih, ki se ne želijo cepiti.

Tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Harry Roque je pojasnil, da sodna praksa državi sicer omogoča uvedbo obveznega cepljenja, potrebovali pa bi odlok ali zakon, ki bi kaznoval tiste, ki se nočejo cepiti.

Na Filipinih z nekaj več kot 108 milijona prebivalci so od začetka cepilne kampanje marca letos doslej polno cepili 2,1 milijona ljudi. Skupno so potrdili 1,37 milijona okužb z novim koronavirusom, danes 3666. V državi je doslej umrlo 23.809 covidnih bolnikov. Javnomnenjska raziskava, ki so jo objavili marca letos, je pokazala, da je cepljenju proti covidu-19 nenaklonjenih 61 odstotkov odraslih Filipincev, večinoma zaradi bojazni glede varnosti in učinkovitosti cepiva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .06. 2021 ob  15: 44
-1
Pri na spa bodo nagrajevali tiste ki se cepijo!!!
joca amster damm |  23 .06. 2021 ob  07: 51
-4
ma to ni resno, je preblago preveč medlo----
bi moral zagorzit z bolj drastičnimi ukrepi, npr, da jih bo zaradi tega dal pred zid,, ja ja to pa ja
res odličen precednik upam da ga voli izvolijo še ..magar ko faraone dosmrtno