PREDČASNO GLASOVANJE O ZAKONU O VODAH: Kje lahko oddate svoj glas na Primorskem?

Slovenija

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah, lahko svoj glas oddajo predčasno. Glasovanje bo potekalo od danes do četrtka med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi, odprtih večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami večinoma potekale na sedežih okrajnih volilnih komisije.

Na Primorskem je predčasno mogoče glasovati na UE Piran, Obala 114 a, Portorož; UE Izola, Cesta v Pregavor 3 a, Izola; UE Koper, Piranska cesta 2, Koper; UE Tolmin, Tumov drevored 4, Tolmin; stara stavba Občine Sežana, Partizanska cesta 4, Sežana, Medobčinsko društvo invalidov; Dom na Vidmu, Gregorčičeva cesta 2, Ilirska BistricaKulturni dom Postojna, Gregorčičev drevored 2 a, Postojna (avla); UE Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica in UE Ajdovščina, Vipavska cesta 11b, Ajdovščina.

Med izjeme sodi vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana, saj bo predčasno glasovanje za vse okraje potekalo na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kocka. Za izvedbo predčasnega glasovanja so se odločili zaradi lažje organizacije in boljše dostopnosti volivcem. Po drugi strani pa bodo v Mariboru, kjer so predčasne volitve doslej potekale na skupni lokaciji, volišča za predčasno glasovanje tokrat na sedmih lokacijah znotraj posameznih volilnih okrajev.

Na voliščih bo sicer treba spoštovati navodila za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, kot so vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok, volivci pa bodo morali na volišča vstopati posamično.

V sredo pa se bo iztekel rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. To velja za volivce, ki bi v nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), za volivce, ki bi zaradi bolezni želeli glasovati na domu, ter volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji.

V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija