PRAZNOVANJE 1500 LET KOPRA: Vrhunec sredi junija; kaj vse pripravljajo? (FOTO)

Koper

Rdeča nit celoletnega praznovanja 1500 let obstoja mesta Kopra bo življenje in delo prvega koprskega škofa sv. Nazarija, najpomembnejše prireditve pa bodo sredi junija, so napovedali na novinarski konferenci v Pokrajinskem muzeju Koper. V tej ustanovi je bil na slovenski kulturni praznik začasno spet na ogled kip omenjenega svetnika.

Koper je sicer zagotovo star precej več kot 1500 let, a je posvetitev prvega škofa v letu 524 prvi dokaz njegovega obstoja, zato so se letos odločili obeležiti okroglo obletnico, je dejal koprski župan Aleš Bržan. S tem želijo opozoriti prebivalce in obiskovalce na to, "v kako čudovitem in z zgodovino bogatem mestu živimo," je pojasnil.

Praznovanje se je začelo že konec lanskega leta s ponatisom najstarejšega ohranjenega mestnega statuta. Poleg prireditev v kulturnih ustanovah bo letos tudi veliko dogajanja na ulicah, ki so že okrašene z zastavicami in vejicami sivke. To rastlino so namreč včasih Koprčani imenovali klasje sv. Nazarija.

Vrhunec dogajanja bo sredi junija, ko ima sv. Nazarij god. Katoliška cerkev bo obudila tradicijo procesije po koprskih ulicah. Priredili bodo tudi sejem Sv. Nazarija, je napovedal v.d. direktorja občinskega zavoda za kulturo, mladino in turizem Marko Ferluga.

Takrat bo predvidoma končana tudi prenova ene najstarejših stavb v mestu, krstilnice oziroma rotunde sv. Elije v Cankarjevi ulici. Novo podobo bo kazal tudi mestni zvonik, kjer poteka obnova pročelja in stopnišča.

Kot je dejal Ferluga, so k projektu so pristopili tudi trgovci in gostinci. V gostinskih lokalih tako ponujajo sivkine limonade, koktajle, torte in čokolado.

Pokrajinski muzej Koper bo v okviru praznovanja Koper 1500 priredil dve razstavi. Prva bo posvečena 200. obletnici rojstva slikarja Bartolomea Giannellija, druga pa delu slikarja Toneta Kralja.

Eden najbolj prepoznavnih predmetov v muzeju je lesen kip sv. Nazarija iz 16. stoletja. Ker pa je v slabem stanju, so ga leta 2016 umaknili v depo, nato pa predali restavratorskemu centru ZVKDS v Ljubljani. Kot je povedal direktor muzeja Marko Bonin, ga je potrebno utrditi in očistiti, opravili pa bodo tudi dodatne raziskave, da bi ugotovili, ali je bil po nastanku morda kdaj predelan.

V četrtek je bil kip na kratko na ogled, zatem so ga spet prevzeli restavratorji. Predvidoma bodo delo končali do septembra, ko naj bi se kip za stalno vrnil v Koper.

Gledališče Koper je praznovanju koprske obletnice namenilo zadnjo izdajo svojega glasila Svetilnik, v projektu pa sodeluje še s predstavo Renate Vidič Lepo je biti Koprčan, je povedal njegov predstavnik za stike z javnostmi Matej Sukič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija