POZOR: To so najbolj nevarni kraji za okužbo (VIDEO)

Slovenija

Če se udeležujete zabav v zaprtih prostorih, obiskujete nočne klube in bare, igrate športe, pri katerih je veliko telesnega stika (košarka, odbojka, nogomet), se vozite z letalom, uporabljate javni potniški promet, se udeležujete ogledov športnih tekem in protestov, koncertov, gledališč ali kina, obstaja zelo velika možnost, da se okužite z novim koronavirusom, je na Twitterju zapisala vlada. Kričanje, petje in hitro dihanje tveganje še dodatno povečujejo.

Veliki dejavniki tveganja so zaprti prostori; čas, ki ga preživimo z drugimi; gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje; kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje pri različnih dejavnosti.

Večja je verjetnost, da se boste okužili, če obiskujete fitnese. Hitro vdihavanje in izdihavanje povzroča večje izločanje virusa. Če obiskujete frizerja in kozmetičarko, pri tem pa ne nosite maske. Če se udeležujete sestankov v zaprtih prostorih, kjer se površine, ki se jih dotikate, ne razkužujejo. Če obiskujete restavracije in kavarne v zaprtih prostorih, pri tem pa ne nosite maske in ne upoštevate varnostne razdalje. Če se udeležujete verskih obredov.

Srednje veliko tveganje za okužbo predstavljajo zdravstveni domovi in bolnišnice, vožnja s taksijem, obisk muzejev ter obiskovanje gostinskih teras, kjer se ne nosijo maske in se ne upošteva varnostna razdalja.

Da bi se okužili z virusom pri igranju tenisa, badmintona, golfa in drugih športov, pri katerih je mogoče ohranjati razdaljo in razkuževati površine, ki se jih dotikamo, je možnost majhna. Prav tako pri nakupovanju v trgovinah, kjer se nosijo maske in se površine razkužujejo.

Če ostanemo doma, se sprehajamo v naravi, pripravimo piknik v ožjem družinskem krogu, tečemo, kolesarimo – sami ali z družino –, pa je možnost, da bi se okužili, zelo majhna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija