POZIV VSEM, KI SO SE ZADRŽEVALI V ČAKALNICI URGENCE: Spremljajte svoje zdravstveno stanje

Slovenija

Dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana je med vikendom obiskala oseba, okužena s covidom-19. Bolnik je nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo, zato je verjetnost za prenos okužbe majhna. NIJZ vse, ki so se v noči s sobote na nedeljo zadrževali v čakalnici urgence, poziva k spremljanju svojega zdravstvenega stanja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote od 22. ure do nedelje do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

"Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju," so pozvali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Ob tem so še izpostavili, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik na manj kot 1,5 metra z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili v čakalnici urgence okužili, majhna.

Več podrobnosti in navodila za primerno ravnanje v takih primerih bodo predstavniki ZD Ljubljana, UKC Ljubljana in NIJZ predstavili v skupni izjavi ob 12. uri.

V nedeljo potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom

V Sloveniji so v nedeljo opravili 271 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, in sicer pri tujem državljanu. Skupaj so tako doslej pri tujcih v Sloveniji potrdili 20 primerov okužbe. Število vseh pozitivnih doslej znaša 1521. V bolnišnici po vladnih podatkih zdravijo šest bolnikov s covidom-19, eden potrebuje intenzivno nego. V nedeljo niso zabeležili smrti zaradi covida-19. V Sloveniji je sicer zaradi covida-19 doslej umrlo 109 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija