POVEZAVA MED LJUBLJANO IN TRSTOM JE ZAŽIVELA: V širih mesecih z vlakom med mestoma 10.000 potnikov

Trst

Na glede na to, da so mednarodno železniško povezavo Ljubljana-Trst-Videm vzpostavili šele 9. septembra letos, bodo na tej progi do konca leta prepeljali okrog 10.000 potnikov. Proga je bila sicer zamišljena kot doživetje za uporabnike in je preko projekta Crossmoby pridobila tudi evropska sredstva, a je pomembna tudi za lokalne uporabnike.

Včasih se med tednom z vlakom pelje le okrog 15 potnikov, ob koncu tedna pa so garniture zelo zasedene; konec prejšnjega tedna so našteli 250 potnikov, je na današnji predstavitvi projekta povedal pomočnik direktorja Slovenskih železnic za potniški promet Miloš Rovšnik.

Zato si v prihodnje želijo, da se ta linija v železniškem prometu tudi po zaključku projekta ohrani in postane redna meddržavna linija med Slovenijo in Italijo.

"Seveda jo bo zato potrebno še nadgraditi, vendar pa pomeni nek začetek. Dogovarjamo se, da bi na primer vlak iz Ljubljane do Trsta vozil nekoliko kasneje, mogoče bi vzpostavili tudi več dnevnih povezav. Vsekakor pa bo to potrebno narediti pred začetkom turistične sezone, saj pričakujemo, da bo za to železniško povezavo veliko zanimanja," je še dejal Rovšnik.

Elisa Nannetti iz italijanske družbe za železniški promet Trenitalia je povedala, da so morali pred začetkom te mednarodne železniške povezave prilagoditi vlake, ki so prej vozili le v lokalnem okolju. To je družbi sicer predstavljalo kar velik izziv, prav tako priprave pred novo turistično sezono.

"Železniška povezava kljub temu, da je nismo oglaševali, beleži zavidljive rezultate. Z nadgradnjo pa bo lahko le še boljše," je še dejala Nannettijeva.

Do 90. let prejšnjega stoletja je Slovenijo in Italijo povezovalo tudi do 14 železniških linij na dan, je povedal predstavnik Občine Divača in zaposleni na Slovenskih železnicah Dobrivoj Subič. Po letu 2006 med državama ni vozil noben vlak več, akterji pa so si prizadevali za ponovno povezavo med Ljubljano in Trstom. "Pogrešali smo to povezavo, ki je za domačine zelo pomembna in je dolgo ni bilo. Zato smo je toliko bolj veseli in si želimo še njene nadgradnje," je povedal Subič.

Železniška povezava je le ena izmed aktivnosti projekta Crossmoby iz programa Slovenija-Italija, ki se je začel septembra in bo trajal 36 mesecev. Vrednost celotnega projekta je štiri milijone evrov, po štirje od osmih partnerjev pa prihajajo iz vsake države.

Današnjo predstavitev projekta, ki že daje prve konkretne rezultate, so pripravili v Parku Škocjanske jame. Tudi pri njih se namreč veselijo železniške povezave s Trstom in Ljubljano, ki do njih lahko pripelje nove obiskovalce. Za tiste obiskovalce, ki imajo radi sprehode v naravi, vodi urejena pešpot med divaško železniško postajo in Parkom Škocjanske jame; vsi ostali pa imajo na voljo brezplačen avtobusni prevoz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija