POVEČAJTE ČUSTVENO INTELIGENCO SVOJEGA OTROKA: S temi učinkovitimi metodami je uspeh zagotovljen

Trendi

Lepo je imeti visok inteligenčni kvocient (ang. kratica IQ), še boljše pa je imeti visok čustveni količnik oziroma čustveno inteligenco (ang. kratica EQ)! Čeprav imajo otroci EQ že od rojstva, starši močno vplivajo na njegov kasnejši razvoj. Če boste otroku pomagali, da se bo čim bolje razvil, bo postal boljša in srečnejša oseba, odgovoren in strpen posameznik, ki bo imel več samozavesti, a tudi spoštovanja do drugih. Za dvig ravni čustvene inteligence pri otroku strokovnjaki svetujejo prakticiranje teh devetih učinkovitih metod.

1. Poskrbite za svoj EQ, saj ga otrok kopira

Otroci dobro vidijo, kako se odzivate na frustrirajoče situacije, kako močni ste in kako hitro si opomorete od slabih izkušenj ter kako dobro ali slabo se zavedate svojih in občutkov drugih. Posnemajo to, kar vidijo, zato jim bodite dober zgled.

2. Otroka naučite opisovanja občutij

Otroka naučite opisovati svoja občutja. Naredite z njim seznam in lestvico občutkov, nato pa naj v različnih situacijah poišče tistega, ki je najbližji njegovemu trenutnemu stanju. Občutje naj nato izrazi v prvi osebi ednine, na primer "frustriran sem, ker ne znam rešiti matematičnega problema".

3. Otroka navadite na sprejemanje besede "ne"

Danes obstaja veliko izdelkov in igrač za otroke, ki pritegnejo njihovo pozornost na vsakem koraku in skorajda ne morete zapustiti hiše, ne da bi vas otrok začel prositi, da mu kaj kupite. Včasih je zelo dobro, da mu rečete "ne", ker mu bo to omogočilo, da se sooči z občutkom razočaranja in da se samokontrolira. To je del vaše starševske vloge in morate biti sposobni dovoliti, da je vaš otrok kdaj tudi razočaran, ker ne dobi tistega, kar v dotičnem trenutku hoče, in da najde način, kako se spoprijeti s tem občutkom. Otroci, ki vedno dobijo vse, kar si želijo, se običajno ne razvijejo v srečne ljudi in imajo v odrasli dobi veliko več težav.

4. Ne kritizirajte občutkov

Nikoli ne kritizirajte občutkov drugih pred vašim otrokom in prav tako ne kritizirajte njegovih občutij. Ko vaš otrok na primer začne jokati, raje recite "izgledaš zelo žalosten, kaj je narobe?", kot da mu kar naprej govorite naj neha jokati. Otroku ne preprečujte, da pokaže, kaj čuti. To bo samo spodkopalo njegovo samozavest in ga ne bo okrepilo.

5. Spodbujajte otroka k odgovornosti

Otroka lahko spodbudite k razvoju odgovornosti že v zgodnjem otroštvu. Namesto, da bi mu nenehno ukazovali, poskusite narediti tako, da se bo lahko sam odločil, kaj je treba storiti. Na primer, namesto, da mu ukažete, da vzame kapo in rokavice, ga vprašajte "kaj še moraš prinesti, ko je zunaj hladno?"

6. Vključite se v otrokov problem

Številne družinske težave postanejo večje, kot je potrebno, ker se starši nanje odzovejo, kot da jih sploh ne zadevajo. Če se vaš otrok zmoti in naredi napako, je izredno pomembno, da zavzamete stališče, kot da je to vaša skupna družinska težava. Z njim se pogovorite o tem, kako je težavo mogoče odpraviti. To mu bo dalo vedeti, da ste z njim pripravljeni deliti vse, tako uspehe kot neuspehe.

7. Otrok naj manj gleda v ekran in se več igra

Televizijski zaslon, računalnik, tablica, telefon … ne morejo nadomestiti proste igre. Slednja je najboljši način za razvoj ustvarjalnosti in spretnosti reševanja problemov. Kar se bodo otroci naučili od vas in igranja z vrstniki, jim bo dalo temelje za prihodnji razvoj čustvene inteligence.

8. Pogovorite se o občutkih

Skupaj si kot družina zastavite svoje čustvene cilje in pravila, ki vam bodo pomagala, da jih boste dosegli. Na primer, "ne uporabljamo žaljivk", "spoštujemo se v vsaki situaciji" in podobno. Pogovorite se o tem, kakšne občutke v vas izzovejo določene situacije, in skupaj poiščite načine, kako se z njimi spoprijeti. Pogovor o občutkih jih pomaga prepoznati in olajša upoštevanje zastavljenih pravil.

9. Občudujte otroka

Ni boljšega načina, ki pomaga pri razvijanju otrokovega EQ, kot je to, da nanj gledate kot na čudovito in sposobno bitje. Če na otroka gledate kot na nekaj čudovitega, boste od njega tudi dobili veliko čudovitega. Če pa na svojega otroka gledate kot na težavo, boste ravno to dobili, veliko težav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija