Potniki z ujete ruske ladje v Avstraliji čez dva tedna

Kronika

Znanstveniki, turisti in novinarji, ki so jih s helikopterjem rešili z ladje, ujete v led na Antarktiki, se bodo vrnili v Avstralijo čez dva tedna, so danes sporočile avstralske oblasti.

52 potnikov z ruske ladje Akademik Šokalskij, ki so božič in novo leto preživeli ujeti v debelem ledu v zalivu Commonwealth, bodo danes z ladjo Aurora Australis prispeli v avstralsko raziskovalno bazo Casey. Z ladje so jih rešili minuli četrtek s helikopterjem s kitajskega ledolomilca Xue Long, ki je prav tako obtičal v ledu.

Aurora Australis bo po pričakovanjih v pristanišče Hobart na Tasmaniji priplula 22. januarja. Potniki z ruske ladje se bodo tako s potovanja vrnili tri tedne kasneje, kot je bilo sprva načrtovano.

Prvotna naloga avstralske ladje je bila dostava zalog v bazo Casey, vendar je njeno delo zmotil klic na pomoč z Akademika Šokalskija, ki je obtičal v ledu približno 800 navtičnih milj stran. Aurora Australis bo zdaj dokončala svojo nalogo in dostavila zaloge v bazo Casey, med drugim 500.000 litrov goriva, od tam pa bo v Avstralijo odpeljala material.

Potniki z ruske ladje - 22 znanstvenikov, 26 turistov in štirje novinarji - bodo v tem času ostali na Aurori, ki bo po napovedih z Antarktike proti Avstraliji odplula 13. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli novico: