POSVETOVALNA SKUPINA SPREJELA PREDLOG PEDIATROV: Cepljenje posebej priporoča otrokom s kroničnimi boleznimi

Slovenija

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je včeraj sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

Kot je povedal pediater Denis Baš, je pediatrična stroka oblikovala tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to je podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje otrok bi se po Baševih navedbah lahko začelo danes, ko bo na cepilna mesta prispelo tudi cepivo za otroke. To je prilagojeno za otroke ter so tako manjši in manj koncentrirani odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo 10 odmerkov. Otroke bodo cepili v cepilnih centrih, v večini katerih bo cepljenje izvajal pediater, je še povedal Baš.

Več informacij o cepljenju otrok je pričakovati na današnji novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je v izjavi za medije v začetku decembra pojasnil, da se letošnjo jesen novi koronavirus intenzivno širi med otroško populacijo. Po podatkih NIJZ so lani od septembra do decembra zabeležili nekaj več kot 4000 okužb pri otrocih, mlajših od 18 let. Letošnjo jesen je ta številka po njegovih besedah bistveno višja, potrjenih je bilo več kot 30.000 okužb. "To pomeni, da je vsaj desetkrat več teh okužb in da se je prekužila več kot desetina otrok v posamezni starostni skupini," je dejal.

Glede cepljenja otrok, starih od 5 do 11 let je povedal, da je klinična študija, v katero je bilo vključenih preko tisoč otrok, pokazala manj neželenih stranskih učinkov kot pri skupini otrok od 12 do 15 let. Na podlagi podatkov iz drugih držav pediatri po njegovih besedah priporočajo cepljenje tudi otrok od 5 do 11 let, še posebej tistih s kroničnimi boleznimi. Cepljenje zmanjša možnost obolevanja in verjetnost okužb ter prenosa v domačem okolju, je dejal. Kot je dodal, sam zadržkov nima. Po neuradnih informacijah STA so na kliniki že začeli zbiranje prijav za cepljenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .12. 2021 ob  14: 50
GNUSI KRIMINALSKI, OTROKE POBIJAT? CRKNITE PREKLETI GNOJI!