POSTOJNČANKA IN NJENA HČI OBSOJENI ZARADI POSLOV Z ILEGALCI: Takšno kazen jima je prisodilo sodišče

Kronika

Zaradi poslov z ilegalnimi prebežniki je sodnica koprskega okrožnega sodišča na zaporno kazen obsodila Postojnčanko in njeno 18-letno hčerko. Če bo sodba postala pravnomočna, bo mati za zapahi poldrugo leto, njena hčerka pa bo kazen odslužila z družbeno koristnim delom.

Fotografija je simbolična. 

Policija je v začetku januarja pri Jelšanah ustavila mati in hči, ki sta v osebnem avtomobilu s hrvaško registracijo prevažali tri ilegalce iz Turčije. Turške državljane so tedaj privedli v center za tujce, ženski pa sta končali v priporu.

Kot danes poročajo Primorske novice, sta mati in hči za prevoz dobili sorazmeren delež od tistega, kar so tujci plačali organizatorjem, za pot pa so odšteli od 4000 do 6000 evrov. Postojnčanki sta bili nato v priporu mesec dni.

Policisti so obe že dva dni pred aretacijo ustavili na Dolenjskem v najetem kombiju, pred tem pa so prestregli skupino desetih migrantov iz Sirije, Egipta in Iraka. Čeprav je posel padel v vodo, so organizatorji na hčerin račun nakazali 1475 evrov.

Sodnica je po sodnem postopku nekoliko spremenila opis kaznivega dejanja ter izpustila ukvarjanje z ilegalnimi prevozi migrantov, saj za to ni bilo dokazov, nato pa ju je obsodila zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meja ali ozemlja države, ki sta ga storili z neznanimi pajdaši, ki so organizirali prevoz tujcev. Materi je prisodila leto in pol zapora in 1750 evrov denarne kazni, hčerki pa leto in dva meseca zapora, ki ga bo lahko odslužila z 850 urami dela v splošno korist, ter 900 evrov kazni.

Pri kazni bo sodišče upoštevalo čas, ki sta ga preživeli v priporu, sodišče pa ji bo vzelo tudi 1475 evrov, kolikor so jima nakazali organizatorji prevozov. Je pa sodnica obe oprostila plačila sodnih stroškov. Obe obtoženi sta sicer prejemnici socialne pomoči.

Sodba še ni pravnomočna, obramba se bo nanjo pritožila, še navaja časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  08 .09. 2020 ob  13: 22
Ce bi bil sodnik bi jim zrihtal službo,po celem dnevu akcije se ti ne da niti razmisljat