POŠTA SLOVENIJE PREVZEMA KOPRSKEGA LOGISTA: V tekmi za Intereuropo premagala Britance

Koper

Konzorcij bank je danes s Pošto Slovenije sklenil pogodbo o prodaji 72,13 odstotka vseh delnic Intereurope. Delnice bodo prenesli po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim morajo počakati na odločbo agencije za varstvo konkurence, so sporočili iz Pošte Slovenije. Vrednosti posla kupec danes ni razkril.

Omenjeni delež v logistični družbi so prodajale SID banka, NLB, Gorenjska banka, NKBM, SKB banka in banka Intesa Sanpaolo. Banke so sicer v zadnjih letih izvedle dva uradna postopka prodaje skoraj treh četrtin družbe. Medtem ko prvi poskus ni uspel, je bil drugi uspešen.

Iz Pošte Slovenije so sporočili, da bodo po zaključku nakupa večinskega deleža v zakonsko predpisanih rokih objavili prevzemno ponudbo za odkup preostalih delnic Intereurope, ki kotirajo na Ljubljanski borzi. Pošta Slovenije bo v primeru uspešno zaključenih postopkov prevzema družbe Intereuropa postala največje logistično podjetje v Sloveniji.

Sodeč po informacijah v medijih je Pošta Slovenije v tekmi za nakup koprskega logista premagala britansko logistično družbo Xpediator. Po pisanju portala Siol naj bi Pošta za vstop v lastništvo bankam skupaj z dolgovi Intereurope plačala okoli 100 milijonov evrov, družba pa naj bi imela za okrog 70 milijonov evrov dolgov. Če bi za delnico kupec odštel 2,50 evra, kolikor je danes vredna na Ljubljanski borzi, bi za 72 odstotkov delnic plačal 30,35 milijona evrov.

"Družbo Intereuropa vidimo kot močno logistično družbo, ki s svojim poslovanjem in potencialom povsem ustreza naši strategiji razvoja. Ima široko podprto in učinkovito mednarodno logistično mrežo in je uporabnikom svojih storitev znana kot zanesljiv in zaupanja vreden partner. Verjamemo, da bomo kot močan strateški partner Intereuropi omogočili razviti njen potencial," je sporočil generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

Paketno poslovanje in logistične storitve sta glavna stebra poslovanja Pošte Slovenije in jedro njene strategije. Tudi zaradi tega je po prepričanju kupca smotrno in logično nadaljevati s širjenjem prisotnosti na logističnem trgu tako z organsko rastjo kot s prevzemi, kar predstavlja najoptimalnejšo možnost hitre rasti.

"Skupaj bomo postali vodilni regionalni operater na logističnem področju. Konsolidacija storitev obeh družb bo združeni skupini omogočila hitrejšo rast ter sinergije na področju stroškov in investicij. Prepričani smo, da bo združitev učinkovito vplivala na rast dobičkonosnosti," je dodal Novak. Njegova vizija je, da skupaj postanejo vodilni, samostojni in neodvisni ponudnik logističnih in paketnih storitev za končne kupce v regiji, ki ga bo odlikovala visoka kakovost in odlična uporabniška izkušnja.

Kot so dodali v Pošti Slovenije, so na ravni skupine lani ustvarili 250,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Čisti dobiček je dosegel 8,9 milijona evrov. Lani so 77 odstotkov čistih prihodkov od prodaje ustvarili na poštnih storitvah, sedem odstotkov na denarnih storitvah, šest odstotkov na logističnih storitvah in 10 odstotkov na ostalih storitvah.

Največjo rast prihodkov od poštnih storitev dosegajo prihodki od paketnih storitev in logističnih storitev, medtem ko na področju prihodkov od denarnih in ostalih storitvah beležijo približno enake prihodke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija