POSLOVILA SE JE ROCKOVSKA LEGENDA: Član zasedbe Van Halen izgubil boj z rakom

Svet

Umrl je legendarni rocker in kitarist Eddie Van Halen, duša ameriške rockovske skupine Van Halen. Kot je na Twitterju sporočil njegov sin, je umrl po dolgotrajnem boju z rakom. Star je bil 65 let.

"Ne morem verjeti, da moram to napisati, vendar moj oče, Edward Lodewijk Van Halen, je to jutro izgubil dolgo in naporno bitko z rakom," je sporočil njegov sin Wolf Van Halen.

Eddie van Halen je bil ameriški glasbenik nizozemskega rodu, avtor, producent in tudi glasbeni inovator. Bil je glavni avtor skladb legendarne rockovske zasedbe Van Halen, ki jo je leta 1974 osnoval z bratom, bobnarjem Alexom Van Halenom, pevcem Davidom Leejem Rothom in basistom Markom Stonom, ki ga je še isto leto zamenjal Michael Anthony.

V bendu je bil glavni kitarist. Leta 2012 so ga bralci revije Guitar World uvrstili tudi na lestvico stotih največjih kitaristov vseh časov.

Med največjimi in najbolj znanimi uspešnicami Van Halenov je zagotovo single Jump iz leta 1984, ki je še danes klasika na večini zabav. Eden najbolj ikoničnih kitarski rifov je v Ain't Talkin' 'bout Love, Eruption pa velja za enega najbolj impresivnih kitarski solov vseh časov. Med najbolj znanimi uspešnicami so tudi Runnin' With the Devil, Panama ter Hot for Teacher.

Pod vse največje uspešnice skupine se je podpisal prav Eddie. Pri igranju kitare je uporabljal številne nove in zahtevne tehnike, o katerih so drugi kitaristi tistega časa lahko samo sanjali. Bil je pionir tappinga, posebne tehnike igranja z obema rokama na kitarskem vratu. Bil je tudi eden prvih uporabnikov posebnega modela kitarskega mostu floyd rose, s katerim je iz kitare spravljal zvoke, ki jih dotlej glasbeni svet še ni slišal. S tem je bil tudi navdih za številne mlade kitariste.

Van Halen so sicer ena najbolj prodajno uspešnih zasedb. Po podatkih spletne enciklopedije Wikipedia so samo v ZDA prodali 56 milijonov albumov, še več kot 80 milijonov pa v svetu.

Eddie Van Halen se je sicer vse življenje boril z zlorabo drog in alkohola. Kot je povedal sam, je kaditi in piti začel že pri 12 letih, kasneje pa je potreboval alkohol, da je lahko normalno deloval. Leta 2007 je odšel na zdravljenje, leta 2015 pa je povedal, da ni pil od leta 2008.

Leta 2000 so mu diagnosticirali raka na jeziku. Kirurško so mu ga kasneje odstranili približno tretjino. Lani pa je razkril, da se je že pet let boril z rakom na grlu. To je bil na koncu tudi vzrok za njegovo smrt.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija