POSLANCI O DELNEM POVRAČILU NADOMESTILA PLAČE: Nova vlada bo predlogom prejšnje dodala še kaj

Slovenija

Državni zbor naj bi se predvidoma v sredo sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Kot je v petek dejal premier Janez Janša, pa bo ukrepom zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jih je predlagala prejšnja vlada, verjetno treba dodati še marsikaj.

Državni zbor naj bi se predvidoma v sredo sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Predlog je v okviru opravljanja tekočih poslov v DZ v petek vložila zdaj že nekdanja vlada Marjana Šarca, namenjen pa je spopadanju z epidemijo koronavirusa. Država bo po predlogu zakona delodajalcem priskočila na pomoč v primerih, ko zaradi slabega poslovnega položaja ne bodo mogli zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.

V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače po zadnjem predlogu zakona poskrbela izključno država.

Obdobje delnega prejemanja povračila nadomestila za namen začasnega čakanja na delo bo lahko trajalo največ tri mesece oziroma za obdobje odrejene karantene.

O sklicu izredne seje, na kateri bodo poslanci obravnavali omenjeni predlog, se mora sicer v ponedeljek najprej dogovoriti kolegij predsednika DZ. Je pa predlog za izredno sejo DZ v prihodnjem tednu, če bodo razmere to omogočale, v petek pred glasovanjem o njegovi ministrski ekipi v DZ napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša. Kot je dejal, pa bo interventnim zakonom oziroma ukrepom, ki jih je predlagala prejšnja vlada, verjetno treba dodati še marsikaj, tudi preventivne ukrepe za to, da se ne zruši naš finančni in gospodarski sistem, še posebej ne njegovi vitalni deli, ki jih v tem trenutku najbolj potrebujemo.

Kolegij se bo sicer med drugim predvidoma dogovoril tudi o sklicu redne seje DZ, ki jo bodo poslanci pričeli v ponedeljek, 23. marca.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija