POSLANCI NSI ZA ODPRAVO MEŠANIH PATRULJ NA MEJI Z ITALIJO: "Priznali smo, da razmer na južni meji ne obvladujemo"

Slovenija

Poslanska skupina Nova Slovenija (NSi) zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter odbora za zunanjo politiko, na kateri bi obravnavali mešane policijske patrulje na slovensko-italijanski meji. Poudarjajo, da so te napaka in da lahko imajo dolgoročne negativne posledice.

V obrazložitvi sklica nujne seje se sprašujejo, kako lahko minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zatrjuje, da Slovenija dobro varuje južno, schengensko mejo s Hrvaško, hkrati pa vzpostavljamo skupne policijske patrulje na zahodni meji.

Izpostavljajo, da je Slovenija s pobudo o mešanih patruljah, ki jo je sredi maja zunanji minister Miro Cerar dal italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju, priznala, da razmer na južni meji ne obvladuje. Obrazložitev, da bodo patrulje zaustavljale tiste, ki jim je uspelo nezakonito prečkati južno mejo, ne da bi bili zajeti, po njihovem mnenju prav tako kaže na priznavanje slabega nadzora južne meje. S tem naj bi Slovenija dala Italiji tudi povod, da Rim razmišlja o ostrejših ukrepih na meji s Slovenijo.

"Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje, pa ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico," je v današnji izjavi za javnost dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Po mnenju NSi bodo tisti, ki jih bodo mešane patrulje zajele, ostali v Sloveniji, ki ima zelo "radodarno" azilno zakonodajo. Pozivajo tudi k zaostritvi pogojev za pridobitev mednarodne zaščite.

Bojazen za ponovno vzpostavitev mejnega nadzora je upravičena, saj je italijanski notranji minister Matteo Salvini že napovedal, da bo Italija v celotni dolžini meje s Slovenijo postavila ograjo, če mešane patrulje ne bodo uspešne, dodajajo v NSi.

Menijo še, da bo Slovenija težko od Avstrije zahtevala umik nadzora na meji, če smo na drugem koncu države priznali, da je južna meja Slovenije prepustna in uvedli skupne patrulje na zahodni meji.

Namesto mešanih patrulj na meji z Italijo NSi predlaga, da Slovenija okrepi varovanje južne, schengenske meje tako, da ne bo prihajalo do nezakonitih prehodov, z ustrezno kadrovsko okrepitvijo in aktiviranjem Slovenske vojske. Menijo, da bo s tem poostren nadzor na meji z Italijo in Avstrijo nepotreben.

Sporočilo za javnost s podobno vsebino so danes poslali tudi iz stranke Dobra država, kjer se zavzemajo za ukinitev skupnega nadzora notranje meje z Italijo, okrepitev nadzora meje s Hrvaško in onemogočenje kriminalnih mrež, ki tihotapijo begunce. Izpostavljajo, da skupni nadzor na zahodni meji ruši schengenski režim.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija