POSKRBITE ZA DOBRO ORGANIZACIJO HLADILNIKA: Triki za ohranjanje čistoče in dolgotrajne svežine živil

Trendi

Ob nakupu hladilnika dobite tehnična navodila, kako ga vzdrževati, ne pa tudi, kako ga čim bolje izkoristiti. Obstaja nekaj trikov, s katerimi boste ohranili vaš hladilnik čist, hrane ne boste zavrgli in porabili boste vse, kar je v njem. Se sliši predobro, da bi bilo res? Pomembno je le dobro organizirati hladilnik.

Zamrzovalnik

Živila, ki jih želite zamrzniti, gredo v zamrzovalnik. To so na primer smutiji, sadje, zelenjava, meso in podobne stvari. Morda ne veste, lahko pa zamrznete številna druga živila, kot so recimo tortilje, omaka za testenine ... Prav tako lahko zamrznete osnovo za juho, kruh in testo.

Če radi kuhate velike količine, lahko hrano pripravite za cel teden in jo zamrznete. Toda namesto plastičnih zamrzovalnih škatel je najbolje uporabiti plastične vrečke za zamrzovanje, da optimalno izkoristite prostor v zamrzovalniku.

Pomemben nasvet: Enkrat letno odmrznite zamrzovalnik, da se znebite nepotrebnega ledu in naredite več prostora.

Vrata

To je najtoplejši del hladilnika in tam bi morala biti hrana, ki je najbolj odporna na kvarjenje. V vratih hranite na primer kečap, gorčico, sokove in druga živila, ki jim sprememba temperature ne bo škodila. Večina ljudi ima navado hraniti jajca in mleko na vratih, a ker so to pokvarljiva živila, bi morali zanje najti boljše mesto. Tudi če se mleko porabi v nekaj dneh.

Zgornje police

Zgornje police imajo najbolj konstantno temperaturo, spodnje pa so hladnejše. Na zgornje police postavite živila, ki vam jih ni treba kuhati, kot so recimo ostanki, tortilje in humus. Shranite lahko tudi sveža zelišča, kot sta peteršilj in rožmarin.

Spodnje police

Tam je smiselno hraniti sveže meso, jajca, morske sadeže in mlečne izdelke, saj potrebujejo nizko temperaturo.

Da preprečite širjenje bakterij iz mesa na druga živila, pripravite polico, ki je namenjena samo za meso. Naj bo tam samo meso in nič drugega. Meso hranite v originalni embalaži in ga položite na krožnik ali na nekaj, kar lahko redno čistite.

Poleg tega je pomembno, da hladilnika ne napolnite preveč, saj mora krožiti hladen zrak, da ostane hrana hladna.

Predali

Glavna vloga predalov je ohranjanje vlažnega okolja, ki je potrebno za shranjevanje sadja in zelenjave. Vendar ne pospravite vsega sadja in zelenjave v en predal. Nekatero sadje, vključno z jabolki, breskvami, slivami, hruškami in melonami, proizvaja etilen, kemikalijo, ki jim pomaga zoreti. Na žalost lahko ta kemikalija povzroči kvarjenje zelenjave, ki lahko porumeni ali se zmehča. Zato imejte zelenjavo v enem predalu, sadje pa v drugem.

Sadje in zelenjavo je treba oprati, preden jo zaužijete. Vendar pa lahko preveč vlage omenjeno hrano uniči. Potem, ko ta živila operete, jih posušite s papirnato brisačo in shranite v hladilnik. 

Katere hrane ne smete dati v hladilnik?

Na primer paradižnik bi moral biti shranjen na sobni temperaturi.

Čebula, krompir in buča imajo raje hladnejši prostor, vendar z nizko vlažnostjo. Zato jih je najbolje pospraviti v zaprto omaro ali shrambo. Pomembno je le, da so zunaj hladilnika.

Avokado in številne vrste zelenjave so lahko v skledi na mizi, če pa želite upočasniti proces zorenja, jih lahko postavite v hladilnik.

Zelišča so lahko v hladilniku ali na kuhinjski mizi, če jih porabite v nekaj dneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija