SOGLASJE KOPRSKIH OBČINSKIH SVETNIKOV: Sodna poravnava v primeru Hotela Koper, Popovič svari

Koper

Koprski občinski svetniki so danes podali soglasje k sodni poravnavi, ki jo je občina sklenila z družbama DZS in Terme Čatež v sporu glede postopka prodaje Hotela Koper. S poravnavo se občina zavezuje, da v naslednjih treh letih ne bo uveljavljala predkupne pravice nad objektom, DZS in Terme Čatež pa se odpovedujeta odškodninskim zahtevkom.

Na podlagi v torek sklenjene poravnave, ki je vezana prav na soglasje občinskih svetnikov, občina umika vloženo pravno sredstvo tj. pritožbo zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. To je maja lani pritrdilo DZS in Termam Čatež, da prodajna pogodba ni bila nikoli sklenjena. Poleg tega se občina v poravnavi zavezuje, da v roku treh let ne bo uveljavljala pravice odkupiti objekta. V zameno se toženi stranki odpovedujeta zahtevku za plačilo presežnega dela pravdnih stroškov ter kakršnim koli morebitnim odškodninskim zahtevkom.

V razpravi je bivši župan Boris Popovič (Koper je naš) posvaril svetnike, naj poravnave ne potrdijo in naj gre občina s sodnim postopkom "do konca". Opozoril je namreč, da bi s potrditvijo poravnave občino oškodovali za najmanj 400.000 evrov. "Vsaj toliko naj bi znašala razlika med ceno, ki jo je že dosegla občina in ceno, ki naj bi jo bil za objekt pripravljen plačati vsaj en potencialni kupec. Če se bo to zgodilo in kot vse kaže se bo zgodilo v kratkem, bodo sodni postopki za župana kot podpisnika in še za koga neizogibni. Gre za oškodovanje občine, ki bo bo v tem primeru evidentna in enostavno dokazljiva."

Janez Starman (Lista Aleša Bržana) pa je Popoviča vprašal, zakaj občina ni bila pripravljena sprejeti ponudbe s plačilom 22-odstotnega DDV, če je bil končni namen nepremičnino prodati naprej. Glede morebitnih pravnih posledic današnjega soglasja svetnikov pa je Starman spomnil, da je občina na sodišču že izgubila tožbo pred sodiščem.

Popovič pa mu je odvrnil, da občinski namen ni bila preprodaja hotela, ampak ureditev le tega, da bi lahko bil v ponos vsem. "Kar se tiče ddv, je bila odločitev občine taka zaradi mnenja občinske strokovne službe, konkretno vodje urada za finance dr. Vilme Milunovič, ki je na tej poziciji tudi danes, ko vi vodite Mestno občino Koper in odločitev, da jo obdržite na tem položaju, je po moje pravilna". Dodal je še, "da občina ni sodbe na sodišču niti slučajno izgubila, kajti v nasprotnem primeru sodna poravnava, ne samo da ne bi bila potrebna, ampak sploh ne bi bila možna."

V nadaljevanju je še navedel primer kako je občina pred sodiščem na več različnih stopnjah bila uspešna in celo prišla do izvršbe ravno v primeru Mestna občina Koper proti Janezu Starmanu, a ta spor še do danes ni zaključen. 

Svetniki so nazadnje podprli predlog župana Aleša Bržana s 25 glasovi za in štirimi proti.

Svetniki so na današnji seji določili tudi skupno vrednost pravnih poslov nepremičnega premoženja, ki jih občina lahko sklene v letu 2019. Tako bo lahko občina v primeru spremenjenih prostorskih potreb ali ob nepredvidenih okoliščinah na trgu lahko sklenila pravne posle, ki sicer niso predvideni v veljavnem načrtu ravnanja z nepremičnin premoženjem, pri čemer lahko skupna vrednost tovrstnih poslov znaša največ milijon evrov.

Med drugim so svetniki sprejeli tudi občinski pravilnik o nezahtevnih in enostavnih objektih na kmetijskih in gozdnih zemljiščih. Dokument med drugim omogoča postavitev pomožnih gozdarskih objektov do 45 kvadratnih metrov površine in 2,5 metra višine na njivah in vrtovih v velikosti več kot hektarja. Na zemljiščih, večjih od petih hektarjev, pa bo skupna površina objektov lahko dosegala 65 kvadratnih metrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tina K. |  28 .03. 2019 ob  21: 13
-28
Brzan je hujši. Počakajte se malo. Se mu vidi na faci da tip ni OK.
max |  28 .03. 2019 ob  21: 11
34
naš ex župan je bil poleg naj župana, projektanta, vizionarja, nadzornika, inovatorja, pravnika, strokovnjaka komunikacij, tudi nepremičninski špekulant, ni čudno da je pol Kopra od njegove mame. ma smo Slovenci veseli, ko nas peljejo žejne čez vodo.
Stric iz ozadja |  28 .03. 2019 ob  18: 16
-19
No, pa se je začela razprodaja...