PONOVNO BODO DELALI PEDIKERJI IN ČISTILNI SERVISI: Vlada podaljšala večino omejitev

Slovenija

Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala do 15. januarja. Je pa dodala nove izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, med drugim geodetske storitve, čistilne servise in pedikuro.

Vlada je na današnji seji odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev podaljšala, še naprej pa so dovoljene nekatere izjeme. Med te se poleg geodetskih storitev, čistilnih servisov in pedikure od sobote štejejo še gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Že sedaj lahko skladno s preteklimi odločitvami vlade delujejo med drugim prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah.

Obratujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošte in dostavne službe. Pogojno so omogočene tudi dimnikarske storitve. Prav tako so mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Za sedem dni, do 15. januarja, je vlada podaljšala tudi prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike, opravljanje vozniških izpitov ter druge storitve. Izjeme ostajajo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, pregledi cistern in drugih vozil ter izvajanje nalog v tahografskih delavnicah.

Za vozniška dovoljenja velja, da se do 28. februarja podaljšuje veljavnost le tistih, ki so oz. bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 15. januarja. Enako velja za izkaznice o vozniških kvalifikacijah ter za teoretični del vozniškega izpita.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija