POMEMBEN KORAK ZA KOPRSKO PRISTANIŠČE: K nam prispel prvi vlak z 200 prestižnimi avtomobili (FOTO)

Koper

Danes je v koprsko pristanišče prispel prvi vlak naložen z avtomobili proizvajalca Jaguar Land Rover (JLR), ki zaznamuje pomemben korak v sodelovanju s to avtomobilsko znamko, so sporočili iz koprskega pristanišča.

Sodelovanje s proizvajalcem sicer poteka že od leta 2017, ko je s proizvodnjo pričel njihov partnerski obrat v Gradcu. Leto kasneje so odprli še tovarno v slovaški Nitri, zato se je število vozil v izvozu za prekomorske trge postopoma povečalo. Poleg obstoječih kamionskih prevozov do Kopra so zato uvedli še železniški prevoz iz bolj oddaljene Nitre, so sporočili iz Luke Koper.

Za logistično pot preko Kopra se je proizvajalec odločil zaradi dobrih izkušenj na področju pretovora avtomobilov višjega cenovnega razreda in rednih ladijskih linij s Sredozemljem in Daljnim vzhodom. Količine za Kitajsko potujejo z RO-RO servisom enkrat tedensko, medtem ko je vzhodno Sredozemlje – predvsem Grčija, Egipt, Izrael, Turčija in Ciper – s Koprom povezano večkrat tedensko. Tako kot drugi avtomobilski proizvajalci tudi JLR širi ponudbo električnih vozil, zato so v Luki Koper že ob začetku sodelovanja ponudili uporabo električnih polnilnic, ki so jih zgradili v garažni hiši, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pretovor avtomobilov v Luki Koper je v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegel 162.722 kosov oz. 4 odstotke manj kot v enakem obdobju lani, s polno paro pa se nadaljujejo naložbe. "V letošnjem letu sta bili dokončani dve pomembni naložbi, namenjeni pretovoru avtomobilov, ki je za nas strateška blagovna skupina: nova skupina železniških tirov in novi RO-RO privez. Nadaljuje se tudi gradnja dodatne garažne hiše za 6000 avtomobilov. Veseli nas, da so proizvajalci prepoznali trud, ki ga vlagamo tako v infrastrukturo kot procese in tako držimo korak z najpomembnejšimi evropskimi pristanišči," je ob prihodu prvih 200 avtomobilov po železnici poudaril Metod Podkrižnik, član uprave Luke Koper.

Po podatkih specializiranega medija Automotive Logistics – FVL, ki vsako leto objavi lestvico največjih evropskih avtomobilskih pristanišč, je v lanskem letu Koper napredoval za dve mesti in dosegel skupno sedmo mesto, v Sredozemlju pa ostaja na tretjem mestu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija