POMAGAJMO ŽIVALIM: Danes je svetovni dan brezdomnih živali

Koper

4. april je svetovni dan brezdomnih in zapuščenih živali. Gre za problematiko, ki je še kako prisotna tudi v Sloveniji, v povprečju naj bi bilo pri nas letno zavrženih okrog 8000 živali. Obalno zavetišče za živali se trudi, da bi bile živali, ko so sprejete v zavetišče, kakovostno oskrbovane, vendar se pri tem srečujejo tako s prostorsko stisko kot tudi s pomanjkanjem finančnih sredstev.

Kot poudarjajo v Marjetici Koper, so potrebe zaradi prostorske stiske in naraščajočih življenjskih stroškov ter stroškov opravljanja te dejavnosti višje, financiranje pa žal temu ne sledi.

Obalno zavetišče za živali obravnava več kot 850 živali letno, pri čemer je opazen porast zapuščenih mačk. V prvem trimesečju 2023 so sprejeli 28 kužkov in 14 muc, pri slednjiH pa število narašča pozno spomladi in poleti. Evtanazij zdravih živali na srečo ni, najdenčki pa čakajo na posvojitev različno dolgo, prej gredo v posvojitev mladiči in pa psi manjših pasem.

???? Na današnji dan že 13. leto zapored obeležujemo Svetovni dan zapuščenih živali. ???? Po nekaterih podatkih jih je na...

Objavil/a Zavetišče Obala l Obalno zavetišče dne Torek, 04. april 2023

Kot so nam povedali, so v letu 2022 od 179 sprejetih kužkov kar 139 vrnili prvotnemu lastniku, kar je, kot poudarjajo "posledica dobrega sistema identifikacijskega čipiranja psov. Velikokrat se kužki le izgubijo - odtavajo ali pobegnejo pred pokanjem, recimo petard in jih lahko le oskrbimo in predamo lastniku."  Zapuščeni so predvsem kužki mešanci. Pasemski kužki so večinoma lastniški in jih v veliki meri uspejo vrniti prvotnim lastnikom.

V Marjetici Koper želijo ob svetovnem dnevu brezdomnih in zapuščenih živali opozoriti na odgovorno posvajanje in lastništvo živali

"Odločitev o posvojitvi in lastništvu mora biti premišljena in nikakor ne impulzivna. Potrebno je razmisliti o časovni in finančni komponenti, saj odgovorno lastništvo terja dobro zdravstveno oskrbo živali (redni pregledi, cepljenja, itd), kakor tudi zadostno količino prostega časa za preživljanje s hišnim ljubljenčkom," poudarjajo. " V kolikor lastniki nimajo vzrejnih namenov, naj razmislijo o sterilizaciji in kastraciji živali. Predvsem pa naj ob posvojitvah obiščejo naša zavetišča po Sloveniji in ne 'uvažajo' živali iz tujine," še dodajajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija