POLICIST, KI JE OROPAL BANKO, NAJ BI BIL PREZADOLŽEN: Življenje si je vzel s službeno pištolo (VIDEO)

Kronika

Direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić je danes predstavil podrobnosti torkovega ropa banke na Cankovi, ko je umrl policist, sicer storilec kaznivega dejanja. Gre za policista z več kot 25-letnimi izkušnjami, ki je imel osebne težave, zoper njega pa so vodili tudi notranji varnostni postopek. V policiji dejanje ostro obsojajo.

Kot je povedal Ivančić, so v torek po 15. uri prejeli obvestilo občana o ropu banke na Cankovi. Policisti so ugotovili, da se je zamaskirani storilec na kraj pripeljal s kolesom, nato pa s pištolo stopil v banko in od uslužbencev zahteval denar. Ko so mu ga izročili, je pobegnil v smeri nogometnega igrišča. Med ropom v poslovalnici ni bil nihče poškodovan.

Za storilcem so takoj stekli trije občani in ga pozivali, naj se ustavi, a je ta v njih nameril pištolo. Nato je nadaljeval proti igrišču, še vedno pa sta mu sledila dva občana, po nekaj sto metrih pa le še eden. Preden ga je dohitel, se je storilec še enkrat obrnil in večkrat ustrelil v tla. Ko ga je dohitel, je prišlo med njima do pretepa. Oba sta padla, storilec je za trenutek obležal. Občan je dobil lažje poškodbe, zato so ga odpeljali v murskosoboško bolnišnico, kjer ostaja na opazovanju.

Nekaj trenutkov zatem je storilec po do sedaj znanih podatkih storil samomor s službeno pištolo. Okoliščine streljanja in število izstreljenih nabojev še preverjajo, prav tako bodo danes opravili sodno obdukcijo pokojnega.

Damir Ivančić

Na kraj so napotili policiste in kriminaliste, ki so zavarovali kraj dejanja do prihoda preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Ko so ugotovili, da je storilec ropa policist, so policisti takoj obvestili posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva, ki tudi vodi preiskavo.

Kot je še povedal Ivančić, je bil pokojni policist več kot 25 let zaposlen na eni od policijskih enot Policijske uprave Murska Sobota. Zoper policista so od leta 2018 vodili notranji varnostni postopek zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj, ki so bila posledica osebne stiske in prezadolženosti. V tem času so ga dvakrat napotili na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so opravili več preventivnih zdravniških pregledov, nudili so mu tudi psihosocialno pomoč. Leta 2019 so ga napotili na zdravljenje, letos marca je zdravstvena komisija odločila, da je zmožen opravljanja nalog policije.

Policija obžaluje torkov dogodek. Kot je dejal Ivančić, gre za nesprejemljivo dejanje, epilog pa je žalosten in tragičen. Občanom ob tem svetujejo, naj se s storilci ne soočajo na takšen način, saj takšno dejanje pomeni veliko tveganje.

NOVE PODROBNOSTI: Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić o policistu, ki je oropal banko.

Objavil/a SOBOTAINFO.com - največji pomurski spletni medij dne Sreda, 10. junij 2020

Travner: To se ne bi smelo nikoli zgoditi 

"Iskreno obžalujemo, da je eden od naših zaposlenih tako grobo prestopil mejo zakonitega in dopustnega, kar se nikoli ne bi smelo zgoditi. A v tako številčni instituciji, kot je policija, žal občasno odkrijemo tudi take primere. V slehernem od teh odločno ukrepamo," so v pisnem sporočilu policije povzeli izjavo generalnega direktorja Antona Travnerja.

Ta je izpostavil, da ob takih dogodkih v policiji izpeljejo vse potrebne delovnopravne postopke oziroma nemudoma obveščajo Specializirano državno tožilstvo, ki v primeru kaznivih dejanj prevzame nadaljnje postopke. Tudi ob tokratnem primeru ropa na Cankovi, ki ga je izvedel policist, zaposlen v enotah murskosoboške policijske uprave, se je v preiskavo dogodka že vključil poseben oddelek specializiranega tožilstva.

Anton Travner

"Takoj po dogodku sem odredil tudi strokovni nadzor na področju organiziranja kadrovskih ukrepov, preiskovanja kaznivih dejanj in zagotavljanja notranje varnosti v policiji na Policijski upravi Murska Sobota, da se ugotovijo tudi vsa ostala dejstva in okoliščine," je še poudaril Travner.

Travner je v izjavi za javnost poudaril, da si v policiji z različnimi ukrepi stalno prizadevajo za preprečevanje odklonskih dejanj v najširšem smislu, tako z različnimi preventivnimi programi ozaveščanja in pomoči zaposlenim, kot tudi s sistemom zagotavljanja notranje varnosti. "Ni policije na svetu, ki se s takimi primeri ne bi srečevala, ključno pa je, da sistem odgovorno in brez sprenevedanja odreagira in anomalije tudi odpravi. Naj samo še dodam, da sočustvujem z družino pokojnega policista in poškodovanemu občanu želim čim prejšnje okrevanje," je še dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  11 .06. 2020 ob  12: 18
-1
Danjel | 11 .06. 2020 ob 03: 21
Na zalost SO KRITERIJI DA KDO LAHKO POSTANE POLICIST PRENIZKI, KOT TUDI PLACE.
Zanima me, ce ko so vodili notranji varnostni postopek bil sluzbeno aktiven in je to bil tudi, ko je hodil k psihologu. Ker ce je v tem obdobju opravljal svoje delo, je TO PRIMER PRIKRIVANJA V POLICIJSKIH vrstah.

Btw...v vseh drugih sluzbah , odklonsko vednje = odpoved delavnega razmerja.
Danjel |  11 .06. 2020 ob  03: 21
na žalost tudi policisti so ljudje in tudi oni rabijo denar za svoje potrebe, plače pa so mizerne za policiste v slo, v ameriki policaj dober zasluži po 150.000$ letno.. Sicer pa ta policaj neumen bi samo prebral zakon in naredil stečaj, jaz sem ga naredil , ker so me po krivem tožli in se mi ni dalo po sodiščih vlačit (nesposobni policaji in sodniki se lažejo in dajajo izvršbe brez da ti si bil sploh kdaj na sodišču) in na koncu vse te tožbe ki sem imel jih je plačala Država, kakšnih 15.000€ ... Pol čez nekaj časa sem izdal nekaj glasbe pa se dal na noge spet. Te v Sloveniji niso normalni, jaz sem klical te rubežnike DA ZAKAJ SEM DOLŽEN, pa mi pravi da ne ve, da naj pokličem jutri. Pa kako sem lahko komu dolžen če nism sploh bil na sodišču 15 let? Ni časa za take sprance , bo že karma naredila svoje. Grem jaz služit naprej
kokodek |  10 .06. 2020 ob  17: 49
11
za birokrate iz zdravniške komisije je bil sposoben za delo, s pištolo...... sožalje družini in srečno občanu!!!!!