POLICIJA V BERLINU ARETIRALA 300 LJUDI: Protestirali proti omejevalnim ukrepom (VIDEO)

Svet

Policija je v Berlinu v soboto aretirala 300 ljudi, ki so se udeležili protestov proti omejevalnim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na berlinskih ulicah se je sicer večinoma mirnih protestov udeležilo približno 38.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protestniki v Berlinu so se razdelili v dve skupini. Policija je skupino v bližini Brandenburških vrat, ki ni upoštevala pravil proti širjenju koronavirusa, pozvala, naj se razide, protestniki pa so nato na policiste začeli metati kamenje in steklenice, za kar so oblasti okrivile desničarske skrajneže, poroča britanski BBC. Policija je tam aretirala približno 200 ljudi. Večino so kasneje izpustili, poškodovan ni bil nihče. Več sto protestnikov, med njimi pripadniki skrajne desnice, je prebilo policijski kordon pred stavbo nemškega parlamenta, policija pa jih je razgnala s solzivcem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protest v Berlinu je sicer po pritožbah na sodišču dobil dovoljenje za izvedbo tik pred zdajci, saj so ga deželne oblasti sprva v sredo prepovedale. Bale so se namreč ponovitve dogajanja s predhodnega shoda istega organizatorja, skupine Querdenken 711 iz Stuttgarta, v začetku meseca, ko udeleženci prav tako niso upoštevali zaščitnih ukrepov.

Podobni shodi, na katerih so protestniki vztrajali, da je virus prevara, so v soboto potekali tudi v drugih evropskih mestih, med drugim v Londonu, Parizu in Zürichu. V Londonu se je na trgu Trafalgar zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti omejitvam zaradi koronavirusa in proti tehnologiji 5G. V Parizu pa se je približno 300 ljudi udeležilo protestov proti obveznemu nošenju zaščitnih mask.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija