POLETNA SEZONA NA KANINU URADNO ODPRTA: Smučanje bo mogoče do 15. junija

Na Kaninu so danes uradno odprli poletno sezono, čeprav je na smučišču ponekod še do pet metrov naravnega snega. Prav zato bodo na urejenih progah smučanje omogočali vse do približno 15. junija. To izkoriščajo tudi slovenske reprezentantke v alpskem smučanju. Danes sta na Kaninu tako trenirali Meta Hrovat in Ilka Štuhec.

"Zelo sem zadovoljen, danes je nekako zgodovinski datum za Kanin. Ponavadi smo okrog 1. maja zaključevali zimsko in v začetku junija začenjali poletno sezono, letos pa jo začenjamo že danes. In to z obilico naravnega snega, ki bo omogočal dobre pogoje za smučanje tja do sredine prihodnjega meseca," je na današnji novinarski konferenci v Bovcu dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Po zaprtju kaninskega smučišča sredi marca zaradi epidemije novega koronavirusa so izgubili 68 smučarskih dni. V tem času je bila na Kaninu obilica snega in lepo vreme. Po besedah v. d. direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič bo škoda zaradi izpada velika, zato si želijo dober obisk v poletnem času.

Obiskovalcem bodo tako kot doslej ponujali predvsem pohodništvo, kolesarstvo, ferato, jadralno padalstvo, učno pot in druge aktivnosti. Adrenalinska doživetja bodo ponujali predvsem družinam in slovenskim obiskovalcem Posočja. Brez tujih gostov, ki so po besedah bovškega župana vedno dobrodošli, bodo izgubili od 60 do 80 odstotkov turističnega prihodka.

"Naša dolina je, tako kot celotno območje Julijskih Alp, kar 85-odstotno odvisna od tujih gostov in če se meje na severu Slovenije ne bodo odprle, situacija ne bo ravno rožnata. Slovenskih obiskovalcev smo seveda zelo veseli in so vedno dobrodošli, vendar celotne sezone ne bodo mogli rešiti," je povedal direktor Zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar.

Fotografija je simbolična. 

V zadnjih petih letih so v treh posoških občinah, Bovcu, Kobaridu in Tolminu, potrojili število nočitev in obiskovalcev. "Zato je ta šok, ki ga je prinesla epidemija, za nas toliko večji," je še poudaril Humar.

Lanska sezona je bila izjemna, zabeležili so kar 850.000 nočitev, od tega okrog 450.000 v občini Bovec. Letos bo izpad velik, zato se bodo potrudili, da v Soško dolino privabijo kar največ obiskovalcev. Predvsem večdnevnih, saj imajo dovolj prenočitvenih kapacitet, večinoma v manjših zasebnih nastanitvah, zato je od obiska odvisna tudi marsikatera družina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija