POKLON DOMOVINI V PIRANU: "Na najlepšem trgu najlepšega mesta v najlepši državi" (FOTO)

Piran

Včeraj je v Piranu potekala skupna proslava obalnih občin ob dnevu državnosti s koncertom skupine Laibach. Slavnostni govornik je bil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, zbrane pa je v imenu istrskih županov nagovoril piranski župan Andrej Korenika.

Sinoči se je marsikdo strinjal s piranskim županom Koreniko, ki je dejal, da se je proslava ob dnevu državnosti odvila "na najlepšem trgu najlepšega mesta v najlepši državi". Praznovanje se je sklenilo s koncertom skupine Laibach, ki je ob tem povedala, da se je na vabilo odzvala, "ker združujejo in delujejo povezovalno in ne razdiralno, kar je ob dnevu državnosti pomembno".

Foto: Daniel Škerjanc

Laibachi so predstavili kratek prerez programa iz svoje dolgoletne kariere. Na odru sta se jima pridružila Donna Marina Mårtensson, ki je zapela tudi slovensko himno, in vokalist skupine Silence, Boris Benko.

Z izbiro Šestana za slavnostnega govornika so želeli istrski župani poudariti pomen posameznika, ki se vsakodnevno in v izrednih razmerah žrtvuje za skupnost ter kot takšen velja za zgled sodržavljanom po vsej Sloveniji.

"Ob dnevu državnosti se ne smemo ozirati le na dosežke, ampak tudi na izzive, ki nas čakajo v prihodnosti. Spreminjajoči se podnebni pogoji, povečana ogroženost zaradi naravnih nesreč in drugih izrednih dogodkov zahtevajo stalno pripravljenost in izboljšanje naših zmogljivosti. Naša naloga je zagotoviti, da bomo kos tem izzivom. Če se bomo vsi skupaj nalezli le delček duha naših prostovoljcev, bo ta naloga lažja," je dejal v nagovoru poveljnik CZ RS Šestan.

Ob tem je poudaril pomen sodelovanja in koordinacije med različnimi institucijami, agencijami ter prostovoljnimi organizacijami. "Skupaj zmoremo več. Le z združenimi močmi lahko učinkovito obvladujemo takšne dogodke in zagotovimo varnost ter dobrobit naših ljudi. Slovenija je varna, ker jo imamo državljanke in državljani radi, ker jo spoštujemo in smo nanjo ponosni. Ker smo se vedno pripravljeni odzvati, ko nas potrebuje," je dejal.

Kot je povedal na začetku proslave Korenika, ki je spregovoril v imenu vseh županov slovenske Istre: "V Istri se zelo dobro zavedamo, da varnost, pravičnost in blaginja skupnosti temeljijo na spoštovanju različnosti. Vemo, da različna mnenja niso pomembnejša kot skupne vrednote in da moramo skrbno negovati medsebojno razumevanje, ki smo ga zgradili skupaj. Zato ne sprejemamo prihodnosti, ki bi nas razdelila. Verjamemo v Slovenijo, ki smo jo nekoč sanjali in jo danes še vedno gradimo. V državo, ki nikoli ne bo popolna, a bo vedno stremela k pravičnosti in poštenosti do svojih državljank in državljanov. V državo, v kateri smo vsi enakopravni in imamo enake priložnosti, da si ustvarimo dobro življenje. Verjamemo v Slovenijo, v kateri se državljanke in državljani počutimo spoštovane in spoštujemo svojo domovino."

Foto: Daniel Škerjanc

Program je povezovala domačinka, ki je povezovala dan državnosti že leta 2020, Lara Pirc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  26 .06. 2023 ob  17: 55
Res je bilo lepo včeraj v Piranu. NI bila moja glasba, ampak lepo je pa bilo vseeno.
Martin Kacur |  26 .06. 2023 ob  16: 59
Ma, bolj promocija Laibach a . Če bilo Vstala primorska, ni bilo vse skupaj nič. Prireditev kontinentalcev v Piranu.
Gabrijel |  26 .06. 2023 ob  13: 43
15
Škoda, da ni imel govora še svetovalec župana Korenike, zloglasni Ivan Hrkman. Bi lahko navzočim razložil kaj o svojih izkušnjah s področja konzumiranja in prodaje opojnih substanc, njegovih zaporniških dogodivščinah in načinu, kako lahko prek blatenja ljudi prek FB prideš kljub nikakršni izobrazbi do službe v kabinetu piranskega župana.