POGLABLJANJE PRVEGA BAZENA: Bodo Italijani Luki vendarle morali plačati odškodnino?

Koper

Višje sodišče je razveljavilo sodbo koprskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo tožbeni zahtevek Luke Koper proti družbi Xodo v zvezi s poglabljanjem prvega bazena pristanišča, poročajo Primorske novice. Višje sodišče je namreč pritrdilo Luki, da odškodninski zahtevek ni zastaral in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v ponovno odločanje.

Razlog za razveljavitev sodbe ni vsebina posla in domnevna škoda, ki naj bi jo utrpela Luka Koper, pač pa se je sodišče ukvarjalo predvsem z vprašanjem, ali v tovrstnih zahtevkih velja enoletni ali triletni zastaralni rok za vložitev tožbe, navaja časnik.

Kot je znano, je prvostopenjsko sodišče dogodek obravnavalo kot v primerih stvarnih napak pri blagu in storitvah, za katere velja enoletni rok za vložitev tožbe, ki ga je Luka zamudila, ter tožbeni zahtevek zavrnilo. Luka se je nato na sodbo pritožila.

Višje sodišče je pritrdilo pritožbi Luke in je zadevo vrnilo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, poročajo Primorske novice. Odvetnik italijanskega gradbinca Marko Zorman je za časnik opozoril, da je višje sodišče ugotovilo, da ni enotne prakse, kar se tiče zastaralnega roka v teh zadevah. "Kaže, da bodo počakali na stališče vrhovnega sodišča, ki odloča v drugi podobni zadevi," so še povzeli Zormana.

Družba Xodo je bila izbrana na javnem razpisu in je z deli poglabljanja prvega luškega bazena na globino 14 metrov začela februarja 2014. Z deli se je nato zatikalo - po tedanjih navedbah Luke Koper izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela -, Luka pa nato maja istega leta ni podaljšala pogodbe z Italijani. Dela je zaključila nizozemska družba Van Oord.

Luka Koper je od Italijanov terjala nekaj več kot 1,1 milijona evrov odškodnine. Odškodninski zahtevek izhaja iz višjega plačila novim izvajalcem, zmanjšanega za že izvedena dela s strani Xoda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija