POGAČAR DRUGI NA ETAPI PO SEVERNI PRIMORSKI: V žepu ima praktično že dve majici

Slovenija

Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) je zmagovalec četrte, kraljevske etape na 27. dirki po Sloveniji. Po 164,1 km dolgi trasi od Ajdovščine do Nove Gorice je drugo mesto zasedel njegov moštveni kolega Tadej Pogačar, ki zmage svojega pomočnika ni hotel ogroziti, je pa praktično že zmagovalec dirke.

V istem času kot Pogačar, ki je za moštvenim kolegom zaostal eno sekundo, je ciljno črto prečkal še en Italijan Matteo Sobrero (Astana-Premier Tech). Rafal Majka (UAE Team Emirates) je na četrtem mestu zaostal 27 sekund. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je ciljno črto prečkal kot osmi z 1:19 minute zaostanka.

Za Ulissija je bila to 39. zmaga v poklicnem kolesarstvu in četrta na slovenski pentlji, s čimer se je izenačil z Robertom Pintaričem in Borutom Božičem na drugem mestu večne lestvice. S sedmimi prednjači Boštjan Mervar.

V skupnem seštevku je Pogačar, ki je tik pred 25. zmago v profesionalni karieri, ohranil 1:21 minute naskoka pred Ulissijem, sicer že dvakratnim skupnim zmagovalcem dirke po Sloveniji (2011, 2019). Sobrero na tretjem zaostaja 1:35 minute, do danes drugouvrščeni Mohorič pa je padel na sedmo mesto.

V današnji etapi so morali kolesarji v poletni vročini premagati nekaj več kot 3000 višinskih metrov ter pet kategoriziranih vzponov po cestah v okolici Ajdovščine, Goriških Brd in Nove Gorice. Odločitev je pričakovano padla v zadnjih 12 km z vzponom na Ravnico (3,2 km/9.5 %) ter prihodom na vrh Svete gore (2,5 km/13 %).

Ob vznožju drugega prečkanja Ravnice je hitro prišlo do selekcije, prvi skupini pa sprva nista mogla slediti ne Matej Mohorič ne Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious). Mohorič se je nato priključil preostalim 11 kolesarjem, med katerimi je ritem v zadnjih devetih kilometrih narekovalo moštvo UAE Team Emirates. Zanesljivo so ubranili skupno vodstvo in z Ulissijem slavili še drugo etapno zmago na letošnji slovenski pentlji.

"Diego (Ulissi, op. STA) si zasluži zmago, sploh po takšnem letu, ki ga je imel s težavami na srcu. Prišel je po zmago in res si jo zasluži. Sam sem jo dobil v drugi etapi, zdaj pa je bil na vrsti on," je po etapi dejal 22-letni slovenski zvezdnik.

Nato je ocenil dogajanje v kraljevski etapi, po kateri je že bolj kot ne jasno, da mu bo skupno zmago zelo težko vzeti. "V redu je bilo, danes izvrstna etapa za nas, dvojna zmaga in super izid. Forma je dobra, tako da smo lahko ponosni. Danes bomo zvečer proslavljali, jutri pa sledi še zadnja etapa. Samo da varno pridemo do cilja. Upam, da dobita priložnost Trentin (Matteo Trentin, op. STA) in Rui (Oliveira, op. STA), ker sta ves teden delala za ekipo. Jutri opravimo to, potem pa Tour," je misli naprej usmeril Pogačar.

Vmes bo lanski zmagovalec Toura nastopil še na državnem prvenstvu v Kopru, kjer bosta vožnja na čas 17., cestna dirka pa 20. junija. Tam bo skušal dopolniti zbirko številnih majic, ki mu v zadnjih sezonah vse bolj pristajajo. Tokrat bo s slovenske dirke zelo verjetno odnesel zeleno za vodilnega kolesarja. Modro za najboljšega hribolazca pa bi mu teoretično lahko vzel Poljak Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce), če bo v begu in če UAE Team Emirates ne bodo nadzorovali etape do vrha prvega klanca nedeljske zadnje etape.

"Da, dve majici. Zelena je tista, ki je zares pomembna. Izredno sem vesel. Tukaj je bilo skoraj več gledalcev, kot jih je bilo na Touru. Res fenomenalno, vzdušje je super in res je lepo dirkati pred gledalci," je še dejal Pogačar. "Za zeleno majico sem vedel kmalu po zadnjem vzponu, saj sem imel dobre noge in da se ne more kaj drastičnega zgoditi. Še vedno je treba pripeljati do konca."

V sprinterskem seštevku v boju za rdečo majico še naprej vodi Mohorič. Slednji je že v Krškem dejal, da je ta majica bolj tolažilna nagrada, po današnji etapi pa je prav tako ponovil to, o čemer je govoril že dan prej.

"Danes je bil to moj maksimalen rezultat, več ni šlo. Tudi vedeli smo, da več ne bo šlo. Poskušal sem se ubraniti, kolikor sem se lahko. Ciljni vzpon tukaj je zelo strm, tako da favorizira lažje kolesarje, zato nisem imel možnosti, da bi bil med najboljšimi. Jutri nam ostaja boj za etapno zmago, mislim da ima Phil (Bauhaus, op. STA) zelo dobre možnosti, da dobi sprint v Novem mestu in mi bomo vse naredili, da bo temu tako," je dogajanje na cesti ocenil 26-letnik iz Podblice.

V nedeljo bo na sporedu le še zadnja, sicer najdaljša etapa od Ljubljane do Novega mesta (175,3 km), ki pa bržčas zaradi profila trase ne bo ponudila premikov v skupnem seštevku. Začetni del nedeljske etape bo sovpadal tudi z malim maratonom Franja, drugim velikim kolesarskim dogodkom ta konec tedna v Sloveniji. Etapa se bo začela v BTC Cityju ob 10.35, v cilju pa bodo najboljši okoli 15. ure.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija