POEZIJA MLADEGA UMETNIKA JANA ŠTEFIĆA: Narisati svojo iluzijo, ki odraža realnost (FOTO)

Koper

Minuli vikend je v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, v okviru Tednov vseživljenjskega učenja, ki se jim je tudi letos knjižnica priključila kot organizator zanimivih in poučnih dogodkov, potekala otvoritev razstave izjemno nadarjenega mladega umetnika Jana Štefića. Za obiskovalce je pripravil paleto zanimivih risb, slik in karikatur, ki bodo na oddelku za odrasle razstavljene vse do 28. septembra. Med drugim se mladi umetnik spogleduje tudi z modnim oblikovanjem.

Jan Štefić z mamo

Kot pravi 15-letni Jan Štefić, riše že od malih nog, saj ga risanje sprošča in veseli, ob tem pa uporablja zelo različne tehnike ustvarjanja. Začel je z akrilnimi barvami na platnu, trenutno pa najraje ustvarja z alkoholnimi in akrilnimi flomastri. Riše zelo raznolike motive in predmete, ki jih črpa iz vsakdanjega življenja, domišljijske like, like iz filmov in risank ter zanimive karikature oseb. Navdih najde v naravi, ki mu je poleg risanja, inspiracija tudi za fotografiranje.

Kot so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper zapisali o razstavi, gre za zelo sproščeno, barvito razstavo, ki z usklajenostjo in hkrati poezijo neusklajenosti, daje podobam slik izraz celote. Tako je zelo otroško navihana in hkrati odraža globino duše modreca, ki se je sprehodil skozi današnji svet in narisal svojo iluzijo, ki odraža realnost.

Karikature in naravni motivi kar vabijo in zabavajo pogled, saj umetnik z barvami pričara urejeni "kaos", ki kar vabi k razmišljanju in opazovalcu postavlja vedno nova vprašanja. "Zmeda" odraščajočega umetnika, ki še išče svojo natančno pot, se lepo pokaže v odkrivanju in igranju z abstrahiranjem in nato spet v igranju z ravnimi, pravilnimi linijami likov, ko ga spet odnese v svet zasanjanosti, pravljic, filmov in stripovskih likov in prav ta "zmedenost", daje razstavi noto razgibanosti, pridih mladostnosti in odpira pogled na svet s perspektive najstnika z izjemno globino.

Štefić je vsekakor izjemen najstnik, ki ustvarja s srcem, predvsem pa kot sam pravi, poskuša slediti smernicam sodobne umetnosti, tako poleg izjemnih slik, razstavo krasijo zanimive sličice, ki bi jih lahko uporabili kot stenske slike, ki poživijo in našemu domu dodajo tisti ščepec navihanosti, ali pa bi jih umestili na zelo osebno obarvane voščilnice.

Med drugim ustvarja poslikave oblačil, obutve in modnih dodatkov. Jan je namreč izjemno ekološko ozaveščen najstnik, saj iz starih kosov oblačil, ki bi romala le še v smetnjak, ustvarja prave modne umetnine. Na razstavi boste tako našli zanimivo poslikavo hlač, ki morda navdihne tudi vas.

Vabljeni torej na ogled razstave, ki bo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja potekala do 28. septembra.