PODGORŠKA 'VRGLI' IZ STRANKE': Napovedal je svoje nadaljnje načrte

Slovenija

Izvršni odbor DeSUS se je včeraj seznanil, da je ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku v skladu s statutom stranke prenehalo članstvo v DeSUS, so potrdili v stranki. "Bom pa po svojih močeh v vladi poskušal skrbeti tudi za uresničevanje programa DeSUS, saj še vedno verjamem v njeno konsolidacijo," je napovedal Podgoršek.

Jože Podgoršek

Ministru Podgoršku prenehalo članstvo v DeSUS

Podgoršek je namreč tudi po izstopu stranke iz koalicije Janeza Janše ostal na položaju ministra. Dokler uživa podporo poslanske skupine DeSUS, lahko dela naprej v vladi, saj je tudi vez s poslanci, je 12. marca dejal Janša. Prav tako je izvršni odbor obravnaval program aktivnosti stranke do kongresa.

Potem ko je DeSUS decembra zapustila Janševo koalicijo, so po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo njihovega zdaj že nekdanjega predsednika Karla Erjavca za predsednika vlade sporočili, da bodo zmerna opozicija. Tako podpirajo predloge vlade, ki so tudi del koalicijske pogodbe, ki so jo sami sopodpisali v času vstopa v Janševo vlado.

Karl Erjavec

Erjavec je večkrat v funkciji predsednika stranke povedal, da bo Podgoršku v skladu s statutom prenehalo članstvo v stranki, če bo ostal na funkciji ministra. Statut stranke namreč določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Podgoršek je večkrat doslej navedel, da je v prvi vrsti strokovnjak in ne politik, ter bo tako deloval tudi v prihodnje, če mu bo dana možnost. Konec februarja je v izjavi spomnil, da ga je za to funkcijo nagovorila poslanska skupina.

Po odstopu Karla Erjavca DeSUS začasno zastopa Anton Balažek. Iz DeSUS je sicer včeraj izstopil tudi nekdanji podpredsednik stranke in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Pojasnil je, da je čakal na predlog, kako naj bi konsolidacija stranke potekala, glede na slišano pa se je odločil, da je "enostavno dovolj".

Tomaž Gantar

Članice in člani so se na včerajšnjem izvršnem odboru tudi seznanili s programom aktivnosti stranke do kongresa, ki bo predvidoma junija. Kot so sporočili iz stranke, program predvideva krepitev osnovnega poslanstva stranke, ki postavlja v ospredje skrb za upokojence, ranljive skupine in medgeneracijsko sodelovanje.

Aktivnosti vključujejo projektno sodelovanje in dialog z vsemi strankami ter civilnimi združenji za doseganje programskih ciljev DeSUS, predvsem na aktualnih področjih, kot so pokojnine, okrevanje po epidemiji covida-19 in dolgotrajna oskrba starejših. Pri tem DeSUS ostaja sredinska stranka z zmerno opozicijsko držo in se zavzema za varovanje pravne in socialne države, so zapisali.

Podgoršek: Nadaljujem delo v vladi, kjer bom poskušal skrbeti tudi za uresničevanje programa DeSUS

Podgoršek je pojasnil, da zaradi državotvornosti in spoštovanja do deležnikov nadaljuje delo v vladi Janeza Janše. V pisni izjavi je ponovno poudaril, da želi kot minister predvsem pomagati sektorju, za katerega je zadolžen.

Kot so napovedali v Desus, bodo v okviru priprav na kongres okrepili stike s članstvom in organizacijami v posameznih regijah. Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe bo v tem času pripravila tudi predloge morebitnih sprememb in dopolnitev statuta stranke. Izvršni odbor je ob tem sprejel sklepe, ki so potrebni za izvedbo kongresa in jih bo prihodnji teden obravnaval in potrdil še svet stranke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .03. 2021 ob  13: 15
pokazali so, koliko jim je do pravne države, ko se niso udeležili glasovanja ob interpelaciji Simonitija. zgleda, da so se jim jajca posušila.....