PODALJŠANJE VELJAVNOSTI DIGITALNEGA COVIDNEGA POTRDILA: Pri nas medtem vnovična rast števila okužb

Svet

Članice EU in Evropski parlament so v ponedeljek dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023, je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU.

Dogovor morata zdaj potrditi še Svet EU, torej države članice, in Evropski parlament.

Digitalno covidno potrdilo je igralo pomembno vlogo pri omogočanju prostega prehoda ljudi v času pandemije. Potrdilo omogoča ljudem, da s QR kodo dokažejo, da so bili cepljeni proti covidu-19, imajo negativen rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom oziroma so preboleli covid-19.

Podaljšanje veljavnosti potrdila je februarja predlagala Evropska komisija. Kot je ob tem poudarila, bo to zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe. Ukinitev potrdil je možna kadarkoli, če bo to epidemiološka slika dopuščala, so sporočili iz Sveta EU.

Evropska komisija je zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila predlagala marca 2021, obstoječa uredba pa je nato stopila v veljavo 1. julija lani, s čimer je bilo olajšano prehajanje mej med poletno turistično sezono. V skladu z dogovorom bo Evropska komisija do konca leta pripravila podrobno poročilo, vključno z morebitnimi zakonodajnimi predlogi glede covidnih potrdil.

BONUS VIDEO: Na trasi drugega tira so ugledali prvo luč na koncu predora

V Sloveniji vnovična rast števila okužb

Minuli teden so v Sloveniji potrdili okoli 2000 primerov koronavirusnih okužb, okoli 300 več kot teden prej. Prvič po drugi polovici letošnjega marca so tako znova zabeležili rast števila okužb. Medtem je število hospitaliziranih zaradi covida-19 padlo pod 20, število tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa vztraja pod pet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .06. 2022 ob  16: 20
Vec kot tri miljarde mask je koncalo v oceanih
manemebasat |  14 .06. 2022 ob  13: 42
Laznivci, kriminalci, gnusi! I vi tukaj na tem gnilem portalu to podpirate. Sram naj vas bo!