STANJE MED OSPOM IN SOCERBOM TRENUTNO BOLJŠE: Vodja intervencije o trenutku, ko jim je ogenj ušel izpod nadzora (FOTO, VIDEO)

Kronika

Požar, ki se je ponoči vnel pod Socerbom, še ni pod nadzorom. Burja usmerja ogenj navzdol po Kraškem robu proti Ospu in Prebenegu, a po besedah vodje intervencije Jana Brodarja ljudje trenutno niso ogroženi. Zanikal je pisanje več portalov, da naj bi potekala evakuacija Ospa. Trenutno gori na približno 15 hektarih. Ob 17.00 je bil aktiviran Načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

Vodja intervencije Jan Brodar je s prizorišča povedal, da gori na težko dostopnem terenu, zato so pri gašenju letalske sile v izredno veliko pomoč. Priznal je, da se je dopoldne požar razširil v trenutku, ko so helikopterji zaradi močnega vetra mirovali. "Zamudili smo trenutek," je dejal. Trenutno naj bi bil požar nekoliko bolj pod nadzorom kot popoldan.

Po optimističnem scenariju bi lahko požar omejili danes do večera, saj ponoči letalske sile ne morejo pomagati. A si Brodar ničesar ne upa napovedovati, saj se razmere lahko hitro spremenijo. Za ponoči je namreč napovedana zmerna burja, kot je pihala popoldne.

Požarišče sega čez slovensko-italijansko mejo. Na terenu je trenutno 120 gasilcev, gasijo v petih sektorjih. V zraku je več plovil, italijanski kanader, na poti je še en kanader iz Italije, trije slovenski helikopterji, dva italijanska in pilatus slovenske vojske.  

Ob 19.00 bo sledila menjava gasilcev, pride jih novih 120.

Na težko dostopnem terenu na Socerbu nam požar pomaga gasiti tudi helikopter ❗️???? ???? ???? ????

Objavil/a Gasilska brigada Koper dne Torek, 09. avgust 2022

Trenutno je najbolj kritično pod vasjo Osp, kjer skušajo gasilci zadržati ogenj, da ne preskoči ceste in se približa hišam. Iz Ospa se je več prebivalcev, predvsem turistov umaknilo, predvsem zaradi dima, ki je segal vse do morja.

Brodar je poudaril, da v nobenem trenutku ni bilo ogroženo nobeno življenje in nobena hiša, zato niso sprožili nobene evakuacije. Iz preventivnih razlogov je le podjetje CPK umaknilo delavce iz predora, ki ga v bližini gradijo za drugi tir.

Prehospitalna enota Obala je na kraju dogodka oskrbela gasilca, ki se je nadihal dima in ga prepeljala v Splošno bolnišnico Izola, piše Uprava za zaščito in reševanje. 

Kaže pa, da je drugače v sosednjih vaseh na italijanski strani meje. Primorski dnevnik poroča, da župan občine Dolina Sandy Klun pripravlja odredbo za evakuacijo Prebenega in Križpota.

V Prebenegu na italijanski strani meje so oblasti tudi pozvale prebivalce k umiku parkiranih avtomobilov, ki so ovirali dostop gasilcem, poroča Primorski dnevnik.

Po poročanju tržaškega časopisa je popoldne zagorelo tudi na treh krajih med Opčinami in mejo s Slovenijo, vendar je tam ogenj že pod nadzorom.

Uprava RS za zaščito in reševanje je za gašenje požara uporabila tudi avtocisterne, ki so bile sicer namenjene v vodarno Cepki. Zato Rižanski vodovod opozarja, da vode zmanjkuje in poziva k skrajnemu varčevanju.

Zaprta je državna cesta med Gabrovico in mejnim prehodom Osp v občini Koper.

Koprski župan Aleš Bržan je dejal, da oskrba s pitno vodo še ni ogrožena. Pojasnil je, da je Uprava RS za zaščito in reševanje res preusmerila nekaj gasilskih cistern iz vodarne Rižanskega vodovoda na požarišče, vendar sta Slovenska vojska in Civilna zaščita kmalu zagotovili dodatne tovornjake. Seveda pa je z razpoložljivo vodo treba varčevati, je poudaril.

Kot je razvidno iz videoposnetka, je požar že dosegel nekatere nasade oljk oziroma vinograde Il fuoco ha già raggiunto alcuni uliveti e vigneti (VIDEO FOTODAM@N)

Objavil/a PrimorskiD dne Torek, 09. avgust 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  10 .08. 2022 ob  06: 53
Takoj, ko se je začel ogenj ponovno širit bi morali poklicat letala. Učinek, bi bil verjetno hitrejši in koristili vodo iz morja . Kakšna cisterna bi še vedno lahko vozila vodo v rižanski.
Tomaž |  10 .08. 2022 ob  05: 27
Torej bomo Primorci zdaj žejni in imeli vodo "na karte" ne samo zaradi nesposobnih oblasti, ki govore o dodatnih vodnih virih že tam nekje od leta 1960, ampak dodatno še zaradi migrantov. S tole bobnarco bo treba nekaj ukreniti.
kokodek |  09 .08. 2022 ob  18: 19
16
"Prognostik", kako zelo si omejen in zabit
Prognostik |  09 .08. 2022 ob  13: 46
-1
Sprostili so migrante in takoj gori.