POČIVALŠEK PRST UPERIL PROTI GALETU: Ta trdi, da je vse pogodbe podpisal s soglasjem ministrstva

Slovenija

Na dan prihajajo prva razkritja iz skupnega poročila ministrstev o nabavi zaščitne opreme, ki ga na Brdu pri Kranju obravnava vlada in ki ga je po razkritjih v oddaji Tarča zahteval predsednik vlade Janez Janša. Kot poroča portal RTV Slovenija, gospodarski minister Zdravko Počivalšek spornih poslov obtožuje žvižgača Ivana Galeta.

Zdravko Počivalšek

Zavod za blagovne rezerve je od sredine marca do 25. aprila podpisal 59 pogodb ter 10 dodatkov k pogodbam. V sklopu teh pogodb je država za zaščitno opremo odštela dobrih 266 milijonov evrov. Ivan Gale, uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve, trdi, da je podpisal le pet pogodb, za katere naj bi imel soglasje pristojnega ministrstva. Po drugi strani podatki ministrstva kažejo, da je podpisal 11 pogodb in tri dodatke v skupni vrednosti skoraj 70 milijonov evrov. Po pisanju portala je nekdanji direktor zavoda Anton Zakrajšek podpisal 13 pogodb, največ podpisov k pogodbam in aneksom pa je dal finančnik zavoda Lojze Černe.

Po podatkih portala je ministrstvo za gospodarstvo zaznalo nepravilnosti pri podpisu treh pogodb, in sicer s podjetji OECO, MD Global in SLA Marketing. Vse pogodbe je podpisal Ivan Gale.

Ivan Gale

Pogodba s podjetjem OECO iz Krškega je urejala nakup mask v vrednosti treh milijonov evrov, še pred iztekom dobavnega roka, pa sta zavod in Gale za to podjetje zahtevala podpis dodatka za podaljšanje roka dobave do 15. maja in za zvišanje kupnine na skoraj pet milijonov evrov. Ministrstvo za to naj zavodu ne bi dalo soglasja, poroča portal nacionalke.

Pri poslu s podjetjem MD Global iz Zgornjih Hoč je Gale predlagal podaljšanje roka za dobavo 2,8 milijonov zaščitnih mask v višini skoraj 10 milijonov evrov. Ministrstvo je podaljšanje zavrnilo, ker naj bi bilo podjetje znano po prevarah, hkrati pa je bila vrednost pogodbe skoraj šestkrat večja od prometa podjetja.

Pri javnosti najbolj znanem primeru podjetja SLA Marketing iz Destrnika, pa je Gale podpisal pogodbo za nakup mask v vrednosti 1,8 milijona, čeprav naj bi minister pred podpisom opozarjal, da je znesek previsok. Po pisanju portala naj bi bilo sumljivo to, da je podjetje že na dan podpisa pogodbe dostavilo skoraj vso opremo.

Minister Počivalšek tako prst uperja prav v Galeta. Očita mu, da je imel pri spornih pogodbah interes pravzaprav Gale sam. Slednji očitke zavrača.

Danes malo po 19. uri je bil v Dnevniku na TV Slovenija prispevek o nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme. Med...

Objavil/a Ivan Gale dne Torek, 28. april 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  01 .05. 2020 ob  10: 36
SKORAJ 300 MIO EUR NAŠEGA - DRŽAVNEGA DENARJA IZ DAVČNE MALHE NI ŠLO ŽE POTRJENIM, UVELJAVLJENIM IN CERTIFICIRANIM DOBAVITELJEM TOVRSTNE OPREME AMPAK NOVIM, NEPREVERJENIM - PONEKOD TUDI POSREDNIŠKIM ZATO PA NOVEM VLADNEM VRHU PRIJATELJSKIM, SORODSTVENO IN DRUGAČE CILJNO POVEZANIM DOBAVITELJEM, JE VALJDA VSAKOMUR JASNO ZAKAJ IN S KAKŠNIM CILJEM, KI VSEKAKOR NI "PRO BONO" IN NAJPREJ POMAGATI DRŽAVLJANOM IN DRŽAVI TEMVEČ SEBI !!!
Igor |  29 .04. 2020 ob  23: 11
-3
V tej državi je zelo drago biti žvižgač. Ali takšno državo sploh potrebujemo!?!
vseved |  29 .04. 2020 ob  20: 55
Mislim, da Počivalšek ni tako nedolžen kot se želi prikazati.