PO ŠTEVILU NAJVEČ NOVOZGRAJENIH STANOVANJ NA VRHU TA PRIMORSKA OBČINA: Takoj za Ljubljano

Slovenija

V Sloveniji so lani dokončali 9285 stavb, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Nedokončanih jih je ostalo 12.770. Dokončanih je bilo še 4302 stanovanj, kar je 14 odstotkov več kot leta 2020. Največ stanovanj, skoraj 400, so lani dokončali v Ljubljani.

Ajdovščina

Število dokončanih stanovanjskih stavb se je povečalo za osem odstotkov, nestanovanjskih stavb pa za dva odstotka. Skupna površina vseh dokončanih stavb je znašala skoraj 1,9 milijona kvadratnih metrov, kar je za šest odstotkov več kot leto prej. Površina dokončanih stanovanjskih stavb se je povečala za 17 odstotkov, nestanovanjskih stavb pa zmanjšala za odstotek.

Od nedokončanih 12.770 stavb jih je bilo nekaj več kot polovica stanovanjskih, nekaj manj kot polovica pa nestanovanjskih.

Fizične osebe so lani zgradile 8222 stavb, katerih skupna površina je bila nekaj več kot 1,1 milijona kvadratnih metrov, pravne osebe pa 1063 stavb s skupno površino nekaj manj kot 781.000 kvadratnih metrov. Fizične osebe so večji del sredstev vložile v gradnjo enostanovanjskih stavb in kmetijskih stavb, pravne osebe pa v gradnjo industrijskih stavb, tri- in večstanovanjskih stavb ter rezervoarjev, silosov in skladiščnih stavb.

V Sloveniji se je lani gradilo 11.841 stanovanj, od tega jih je bilo do konca leta dokončanih 4032. V enostanovanjskih stavbah je bilo dokončanih 65 odstotkov vseh stanovanj oz. za šest odstotkov več kot leto prej, v večstanovanjskih stavbah pa 32 odstotkov vseh oz. za 34 odstotkov več. Preostala stanovanja so bila dokončana v stavbah za posebne družbene skupine in nestanovanjskih stavbah.

Načrti za dodatno gradnjo v Ajdovščini.

Površina vseh dokončanih stanovanj je v povprečju merila 136 kvadratnih metrov, kar je osem kvadratnih metrov manj kot leto prej, površina stanovanj v enostanovanjskih stavbah 164 kvadratnih metrov, kar je en kvadraten meter manj, površina stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa 87 kvadratnih metrov, kar je osem kvadratnih metrov manj kot leta 2020.

V enostanovanjskih stavbah je bilo največ stanovanj pet- ali večsobnih, v večstanovanjskih stavbah pa trisobnih. Večino, 76 odstotkov, vseh teh stanovanj so gradile fizične osebe in jih do konca leta 2021 dokončale 30 odstotkov. Druga stanovanja so gradile pravne osebe; dokončale so jih 47 odstotkov.

Največ stanovanj je bilo lani dokončanih v osrednjeslovenski (20 odstotkov od vseh dokončanih stanovanj) in podravski statistični regiji (19 odstotkov vseh), najmanj pa v primorsko-notranjski in zasavski (v vsaki po dva odstotka vseh).

Na ravni občin je bilo največ stanovanj dokončanih v občini Ljubljana (394), sledile so Ajdovščina (144), Slovenj Gradec (120), Maribor in Novo mesto (v vsaki 119). V drugih občinah je bilo dokončanih manj stanovanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija