PO POZIVU K USTAVITVI "SLOVENIZACIJE": Minister Arčon zaskrbljen, odzvala sta se tudi predsednica Pirc Musar in zunanje ministrstvo

Slovenija

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes izrazil zaskrbljenost nad torkovo spletno objavo koroške veje mladinske organizacije avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), v kateri so pozvali k ustavitvi "slovenizacije" na avstrijskem Koroškem. Izpostavil je, da bi pričakovali, da imajo predvsem mladi "bolj odprte poglede".

Matej Arčon

"Še posebej zaskrbljujoče je, da protislovenska gesla izrekajo prav mladi, od katerih bi pričakovali, da imajo odprte poglede in razumejo, kako raznolikost bogati EU," je ocenil Arčon, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. V odzivu je poudaril še, da je pomembno, da je Slovenija "dosledna v zaščiti pravic slovenske narodne skupnosti na Koroškem ter da se odločno odzove na pojave, ki so protievropski in nas namesto v prihodnost obračajo v preteklost".

Podmladek FPÖ je pred deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce pred dnevi pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele, kar je povzročilo nemalo razburjenja.

Arčon je danes pozdravil odziv slovenskega zunanjega ministrstva na sporno objavo. Zunanje ministrstvo je namreč Avstriji posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo, in na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji.

"Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem," so v četrtek sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Dodali so, da Slovenija poziva Avstrijo k ukrepanju ter polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe.

Spletno objavo, ki sicer ni več dostopna na profilu omenjenega podmladka, so v četrtek obsodili v strankah SD in SDS ter podmladku stranke NSi Mlada Slovenija, danes pa še v stranki Levica, kjer so v izjavi za javnost zapisali, da obsojajo "strašenje pred ogroženo slovensko manjšino, ki ga te dni spet zganjajo avstrijski svobodnjaki".

Dejansko stanje na avstrijskem Koroškem po mnenju Levice ne bi moglo biti bolj drugačno od skorajšnje slovenizacije, ki obstaja v glavah svobodnjakov. Ob tem so obsodili "nacionalšovinistično vizijo germanske Koroške", za upad slovensko govorečega prebivalstva na Koroškem pa okrivili stališča avstrijske vlade, pasivnost slovenske zunanje politike in normalizacijo desnega populizma v Evropi.

OBSOJAMO NOV NAPAD NA SLOVENSKO MANJŠINO NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM V Levici odločno obsojamo strašenje pred ogroženo...

Objavil/a Levica dne Petek, 10. februar 2023

Pri Mladi Sloveniji so v izjavi za javnost zapisali, da je izjemno zaskrbljujoče, da se podmladku FPÖ takšna objava zdi ustrezna za nabiranje političnih točk. Stranko in njen podmladek so pozvali, naj "v prihodnje s svojim političnim nagovarjanjem ne netijo sovraštva proti koroškim Slovencem" in drugim manjšinam. Dodali so, da nas ta dogodek skupaj s skorajšnjo 85. obletnico priključitve Avstrije nacionalsocialističnemu Tretjemu rajhu opominja, kako zelo pomembno je, da se mladi učimo o zgodovini, saj le tako lahko preprečimo, da bi se grozote iz zgodovine ponovile.

(????️ IZJAVA ZA JAVNOST) V Mladi Sloveniji obsojamo pozive podmladka Avstrijske svobodnjaške stranke k ustavitvi...

Objavil/a Mlada Slovenija MSi dne Petek, 10. februar 2023

Kaiser obsoja objavo podmladka avstrijskih svobodnjakov

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser sta danes obsodila spletno objavo podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino. Ministrica je Kaiserja v pogovoru pozvala k nujnemu ukrepanju, ta pa se je zavzel, da bo storil vse, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov.

"Z deželnim glavarjem in s predsednikom SPÖ Koroška Petrom Kaiserjem sva se danes strinjala, da je retorika podmladka avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ do slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem nedopustna," je na Twitterju zapisala Fajon, sicer tudi predsednica SD.

Ob tem je dodala, da je Kaiserja v telefonskem pogovoru opozorila, da nevarni pozivi k "ustavitvi poslovenjenja" dežele zbujajo ostro ogorčenje in da je ukrepanje nujno.

Strinjala sta se tudi, da tovrstna retorika predstavlja zlorabo volilne kampanje, ki ni zgolj napad na slovensko skupnost in spodbujanje protislovenskega sovraštva, temveč tudi napad na socialdemokratsko stranko (SPÖ). "Kaiser mi je zagotovil, da je socialna demokracija na avstrijskem Koroškem jamstvo za spoštovanje pravic slovenske skupnosti," je še dodala ministrica.

Kaiser je sicer že pred pogovorom z ministrico obsodil retoriko podmladka FPÖ in dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Peter Kaiser

Predsednik FPÖ Koroška Erwin Angerer je skušal medtem v četrtek na novinarski konferenci relativizirati potezo podmladka, saj da te niso bile uperjene proti slovenski manjšini, temveč proti SPÖ. Opozoril je tudi, da je treba biti v prihodnje pri objavah bolj previden, zlasti v času volitev, ter podmladku sporočil, da želi biti vnaprej obveščen o njihovih prihodnjih objavah.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je kmalu po objavi dejal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete".

Kot nedopustno pa je spletno objavo koroške veje podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele, danes označila predsednica Nataša Pirc Musar. Pravice narodnih manjšin so temeljne človekove pravice, je poudarila.

Pirc Musar je prek Twitterja sporočila, da mora pravice manjšin dosledno spoštovati vsaka država. "Kot Slovenija je tudi Avstrija država pogodbenica Okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin," je zapisala predsednica.

Ob tem se je zahvalila koroškemu deželnemu glavarju Petru Kaiserju, ki da se je iskreno zavzel za zaščito slovenske manjšine in sobivanje v sožitju z avstrijskimi rojaki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  12 .02. 2023 ob  17: 29
Kaj je bolj sovražni govor kot to,da se prcednica NPMusarjeva predstavlja kot Marija Terezija.
Avstrijski prcednik se je ponudil, da ga lahko zamenja.

Svobodnjaki Avstrije tega nočejo.

In imajo prav. Kdo pa bi želel Slovenko za prcednico AV.

Niso problem sosedi tej državi.
kokodek |  10 .02. 2023 ob  18: 25
podmladki naših strank iz opozicije so tudi polni sovraštva.....