PO KRITIKAH ORBAN Z DRUGIM ŠALOM: "Opazil sem, da je imel starega, zato sem mu danes podaril novega" (FOTO)

Svet

Madžarski premier Viktor Orban je v četrtek objavil sliko s slovaškim kolegom Eduardom Hegerjem, kjer ju je videti, kako sta nasmejana odeta v šal z napisom Slovaška. Fotografija, ki je nastala na srečanju voditeljev Višegrajske skupine, sledi kritikam, ki jih je sprožil Orban s šalom z zemljevidom Velike Madžarske na nogometni tekmi v nedeljo.

"Madžar - Slovak, dva dobra prijatelja! Vrh V4 se začenja v Košicah," je Orban zapisal pod svojo objavo na Facebooku. Podobno fotografijo je objavil tudi Heger in zapisal: "Opazil sem, da je Viktor Orban imel stari šal, zato sem mu danes podaril novega."

Orban se je na nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji v Budimpešti pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Tej potezi je sledil niz reakcij iz sosednjih držav. Zunanje ministrstvo v Bukarešti jo je označilo za revizionistično, javno pa so nezadovoljstvo nad predsednikom madžarske vlade izrazila tudi zunanja ministrstva v Kijevu, Bratislavi in Pragi.

Bolj sproščeno je Orbanovo izbiro šala komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović. "Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji," je pripomnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija