PO KONCU EPIDEMIJE: Med prebivalstvom več optimizma, a zaskrbljenost ostaja

Slovenija

Državljanke in državljani v prvih dneh po koncu epidemije razmere doživljajo občutno bolj optimistično, še vedno pa je več kot polovica zaskrbljenih, v raziskavi #Novanormalnost ugotavljajo v družbi Valicon. Pravila o nošenju zaščitnih mask pozna večina anketiranih, prav tako večina jih nov val okužb pričakuje še letos.

Pozitivno razmere v prvih dneh po koncu epidemije ocenjuje 75 odstotkov vprašanih, še teden dni pred tem je bilo takšnih 64 odstotkov. Z 31 na 22 odstotkov se je znižal delež tistih, ki položaj opisujejo kot neprijeten in utrujajoč. Delež tistih, ki položaj glede na nove razmere opisujejo kot normalen, pa se je povečal s 27 na 35 odstotkov. Še naprej pa v Valiconu zaznavajo nihanja v zaskrbljenosti, ki je tokrat 53-odstotna.

Da so ukrepi vlade za zajezitev virusa prestrogi, tokrat ocenjuje le še slaba tretjina oz. 31 odstotkov vprašanih, kar je 11 odstotnih točk manj kot prejšnji teden. Za ravno pravšnje jih zdaj ocenjuje več kot polovica anketiranih.

Ukrepe vlade za ublažitev gospodarskih posledic krize 27 odstotkov ocenjuje kot "bolj ustrezne", 15 odstotkov kot "bolj neustrezne", večina (58 odstotkov) pa kot "deloma ustrezne, deloma neustrezne".

Na čakanju eden od 12 zaposlenih

Prvič po 23. marcu je delež zaposlenih, ki so na čakanju, padel pod 10 odstotkov, saj je zdaj na čakanju še eden od 12 zaposlenih. Med zaposlenimi je izražena skrb za delovno mesto padla s 26 na 19 odstotkov, z 69 odstotkov na 62 odstotkov pa se je znižala izražena skrb za posledice v gospodarstvu nasploh.

Rezultati raziskave tudi kažejo, da v javnosti prevladuje relativno visoka stopnja zavedanja in poznavanja pravil uporabe zaščitnih mask. Osnovno pravilo, ki velja za zaprte javne prostore, pozna štiri petine vprašanih (80 odstotkov). Le tri odstotke vprašanih meni, da maske niso potrebne nikjer več, 13 odstotkov pa, da je uporaba zaščitnih mask stvar lastne presoje.

Več kot dve tretjini vprašanih oz. 68 odstotkov sicer pričakuje, da bomo priča drugemu valu okužb še letos. Dobra petina oz. 22 odstotkov vprašanih meni, da ga bolj verjetno ne bo, šest odstotkov pa je o slednjem prepričanih.

Raziskavo je v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si opravila družba Valicon, in sicer med 2. in 4. junijem na vzorcu 516 državljank in državljanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  06 .06. 2020 ob  22: 52
Obeta se nam recesija...cene bodo sle dol,recimo kot od benzina ki je bil evro na liter pred 15 leti