PO DVEH PRIMERIH NAGOVARJANJA OTROK S STRANI NEZNANCEV: Policija ni ugotovila sumov storitve kaznivega dejanja

Kronika

V tem tednu je več medijev poročalo, da naj bi v torek na območju Ljubljane neznanec v svoje vozilo vabil otroka na poti v šolo. Šlo naj bi za učenko Osnovne šole Kolezija, ki pa se je na nagovarjanje primerno odzvala, saj je ob prihodu v šolo o tem takoj obvestila razredničarko. Prav tako v torek je do podobnega primera prišlo tudi v Murski Soboti, kjer je neznanec prav tako v svoje vozilo vabil otroka ob cesti.

V obeh primerih je oseba ob otroku, ki je hodil ob cesti, ustavila svoje vozilo in pričela otroka vabiti v vozilo. V Ljubljani naj bi moški deklici dejal, naj pogleda v njegov avto, v Murski Soboti pa je z belim kombijem zapeljal na pločnik in skozi spuščeno okno s kretnjo z roko otroku nakazal, naj se približa. Oba otroka sta takoj zbežala s kraja dogodka in o njem obvestila starejše osebe.

V primeru iz Murske Sobote otrok policiji ni posredoval dovolj informacij, ki bi pomagale izslediti osumljenca, deklica iz Ljubljane pa je očitno dala dovolj natančen opis, saj je policija osumljenca izsledila naslednjega dne.

V slednjem primeru so policisti z zbiranjem obvestil sicer ugotovili, da v konkretnem primeru ne gre za sume storitve kaznivega dejanja. Zoper moškega zato vodijo le postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o javnem redu in miru.

Policija ob tem opozarja, da je pogovor staršev z otroki o nevarnih situacijah, kot je ogovarjanje s strani neznancev, zelo pomemben. Otrokom je treba pojasniti, kaj naj naredijo in kam naj se zatečejo v nevarni situaciji. V takih primerih pa naj ostanejo na varni razdalji. Ob tem policija pojasnjuje, da vsak stik z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti.

Starši naj svoje otroke učijo, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, a naj se ne zapletajo v pogovor, ob tem pa naj ostanejo na varni razdalji. Z neznanci pa naj ne odhajajo, tudi če bi bile njihove ponudbe mamljive, opozarjajo na Policijski upravi Ljubljana.

Policija svetuje, naj se starši z otroki ne pogovarjajo le ob odmevnih primerih in kadar so pod vplivom čustev, ampak v mirnih situacijah. Starši lahko uporabijo tudi pripomočke, kot so strip ali knjiga.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  23 .09. 2022 ob  11: 48
sram jih bodi, namesto da bi ga peljali na postajo in mu jih par dali