PO DRŽAVI POTEKAJO PROSTOVOLJNA TESTIRANJA NA NOVI KORONAVIRUS: Kje jih bodo izvajali na Primorskem?

Slovenija

Številni zdravstveni domovi so skladno z navodili ministrstva za zdravje danes začeli izvajati prostovoljna testiranja na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Ljubljančani se lahko testirajo v Športni dvorani Kodeljevo, Celjani na sejmišču, Kranjčani v avli mestne občine. Kot poudarjajo, so ti testi namenjeni le osebam brez simptomov.

Za prebivalce Mestne občine Ljubljana je testiranje v izvedbi ljubljanskega zdravstvenega doma na voljo v Športni dvorani Kodeljevo med 11. in 15. uro, sprejem bo možen do 14. ure, naročanje ni potrebno. "Občani, ki bi se želeli testirati, naj s seboj prinesejo osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je nošenje zaščitne maske," sporočajo iz zdravstvenega doma.

Zdravstveni dom Celje omogoča prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer od danes do četrtka od 12. do 16. ure. Nato bo urnik prilagojen glede na potrebe. Vse, ki se bodo odločili za hitro testiranje, v zdravstvenem domu prosijo, naj v primeru gneče med čakanjem ohranjajo medsebojno razdaljo in nosijo masko.

V avli kranjske občine bodo množično testiranje s hitrimi testi pod okriljem Zdravstvenega doma Kranj izvajali danes od 10. do 13. ure in nato do preklica vsak delovni dan z izjemo srede med 9. in 13. uro. Ob sredah bodo testiranje izvajali v občini Cerklje v stari lekarni. "Bolni oziroma tisti z znaki bolezni naj se pri osebnem zdravniku naročijo na testiranje pred Zdravstvenim domom Kranj, kjer bodo prišli na vrsto predvidoma še isti dan," so sporočili s kranjske občine.

Zdravstveni dom Šentjur izvaja brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce občin Šentjur in Dobje. Testiranje bodo izvajali od danes do četrtka med 14. in 18. uro v kontejnerju za stavbo omenjenega zdravstvenega doma.

V Zdravstvenem domu Novo mesto so povedali, da bo brezplačno množično testiranje s hitrimi testi v avli Kulturnega centra Janez Trdina v Novem mestu potekalo danes, v sredo in petek med 10. in 16. uro. Udeleženci testiranja morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in telefonsko številko, na katero bodo prejeli izid testiranja. Testiranja s PCR testi enako kot do zdaj potekajo v zdravstvenem domu, so dodali.

V Zdravstvenem domu Brežice bo testiranje s hitrimi antigenskimi testi potekalo danes med 11. in 16. uro ter v torek v enakem času v avli Športne dvorane Brežice. Na množičnem testiranju pričakujejo večjo udeležbo. Na uro naj bi predvidoma preverili 20 do 30 posameznikov, je povedal Dražen Levojević direktor Zdravstvenega doma Brežice.

Hitra testiranja bodo za občane dostopna od srede tudi v Domu krajanov v Ajdovščini, in sicer vsak dan med 12. in 16. uro. Prav tako bodo odprli telefonsko številko in elektronski naslov, kjer se bo mogoče prijaviti na cepljenje proti covidu-19. So pa v Zdravstvenem domu Ajdovščina opravili nekaj testov na prisotnost protiteles pri zdravnikih, ki so sumili, da so že preboleli covid-19, rezultati so njihovo domnevo potrdili, je za povedal direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar.

V mariborskem zdravstvenem domu bodo prostovoljno presejalno testiranje prebivalcev Mestne občine Maribor na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi začeli v torek. "Našli smo ustrezen prostor na centralni lokaciji zdravstvenega doma, ki ima poseben vhod, saj ne želimo mešati te zdrave populacije, kateri je namenjeno to množično testiranje, in ostalih, ki prihajajo v zdravstveni dom," je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

Pojasnil je, da so se dosedanjih množičnih testiranj udeleževali tudi ljudje s simptomi koronavirusne bolezni. "Zelo pomembno je, da takšne osebe še vedno navežejo stik s svojim osebnim zdravnikom in gredo na testiranje na našo vstopno točko za covid-19," je povedal.

Od torka bo prostovoljno in brezplačno testiranje na voljo tudi na Goriškem. Kot so danes sporočili z novogoriške občine, bo Zdravstveni dom Nova Gorica to izvajal za prebivalce občin Nova Gorica, Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba na parkirišču pri sodišču ob Kidričevi ulici v Novi Gorici. Testiranje bodo v tem tednu izvajali od torka do petka od 9. do 13. ure, prihodnji teden pa že od ponedeljka.

Po podatkih regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko bo Zdravstveni dom Idrija testiranje začel predvidoma v sredo, druge podrobnosti še niso znane. Na Tolminskem bo hitro testiranje potekalo v prostorih osnovne šole Tolmin, podatkov o tem, kdaj se bo testiranje začelo, še ni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  05 .01. 2021 ob  00: 25
@Lili, to, da PCR test pokaže, da je cocacola pozitivna na Covid pove vse o zanesljivosti tega testa, to, da zdravniki išcejo bolne namesto bolni zdravnike je tudi mimo razuma. Pa na spletu imaš javno dostopne podatke skupno umrlih v letu 2019 in 2020, naredi si uslugo in malo poglej in uporabi logiko, pa boš dumela, da ni vse tako kot zelijo, da misliš! Če pogedaš samo napoved ( NAPOVED ) predsednika vlade, o 3 valu. Pa ja si toliko pametna, da veš kdaj se stvari napovedujejo? Eno je, ko ti nekaj predvidiš, pa se lahko zgodi, lahko se pa tudi ne zgodi, drugo je pa, ko ti nekaj veš in to napoveš! In ta testiranja, ki tebe zanima, vlada rabi za 3 val, tebi všeč ali ne. In čas bi bil, da umiriš retoriko in ne napadaš vse, kar ni na dosegu tvojega uma, nisi ti kriva, če stvari ne razumeš med vrsticami. Niso Obala1, Istrijan in tisti, ki si ga zadnjic napadla brez veze neumni, če povedo svoje mnenje, niti ti nisi neumna, če poveš svoje mnenje.
Si pa moteča, ko vsiljuješ svoje mnenje in nabijaš eno in isto od marca, brez enega argumenta ali predloga.
Samo maske, razdalja, ukrepi in negativizem izvira iz tebe, je to vse, kar premoreš? Jaz sem prepričan, da ne. Pa lahko noč in vse dobro v letu 2021 zelim tebi in vsem dobrim ljudem ( tebi tudi vseved )
Obala1 |  04 .01. 2021 ob  16: 23
@liličudi me da te že JJ ni dal za šefa NIJZ glede na to kako obvladaš ukrepe... centri za testiranja so tudi največja žarišča za bodoče okužbe in samo idiot se gre testirat če se počuti zdrav
Lili |  04 .01. 2021 ob  12: 45
-2
@Ištrijan
Sej tudi PCR testi ti pokažejo stanje okuženosti na dan testiranja... Gre za to, da se testira čim več ljudi. Tako zajameš en velik del prebivalstva, ki še ne šmrka in ga ne boli grlo in ni bil v stiku ali nima doma nekoga, ki je potrjen. Torej en velik del prebivalstva, ki ne ve, da je okužen. To je vse. Saj zato stalo ponavljajo, da se moramo držati predvsem ostalih ukrepov - maska, razdalja, ne se družit! Kar pa se ne drži skoraj noben.
Ištrijan |  04 .01. 2021 ob  12: 28
Sprasujem se v cem je sploh smisel takih testiranj. Namrec, kaj ti pomaga ce se danes testiras in si negativen...ze naslednji dan pa se lahko od nekoga okuzis...
Lili |  04 .01. 2021 ob  11: 29
@ojoj
Ne dragi, mene samo zanima testiranje na obali..kje, kdaj, kako. V tem prepisanem prisevku je vse, razen obale!
vseved |  04 .01. 2021 ob  10: 55
Kako da ste pozabili prlepit vašega novega gazdo Kabanico?
ojoj |  04 .01. 2021 ob  10: 09
-4
@Lili, tvoj ( i ) komentar je brezvezen!
Lili |  04 .01. 2021 ob  09: 51
MA KIRI BREZVEZNI ČLANEK JE TO? NAS ZANIMA KAKO JE S TESTIRANJEM NA OBALI!!!!