PLOHE IN NEVIHTE SE ŠE NISO POSLOVILE: Na Primorskem nevarnost poplav!

Slovenija

Danes bo oblačno, pogosto bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Predvsem na zahodu bodo krajevno možni močnejši nalivi. Najvišje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Tudi na Primorskem bo danes oblačno s pogostimi padavinami, deloma plohami ali nevihtami. Pihal bo povečini šibek veter južnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 17, najvišje dnevne do 23 stopinj Celzija. Morje bo rahlo vzvalovano, na odprtem do zmerno vzvalovano. Vidljivost bo večinoma nad 10 km, piše na spletnih straneh Arsa.

V torek bo večinoma oblačno s pogostimi plohami ali nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. V četrtek bo več sonca, čez dan bo še nekaj ploh ali neviht.

Vremenska slika: V severnem Sredozemlju je plitvo ciklonsko območje, od Baltika se prek srednje Evrope in Alp razteza v severno in zahodno Sredozemlje frontalni pas, ki bo vplival tudi na vreme pri nas. Z vetrovi južnih smeri priteka k nam vlažen zrak.

Biovreme: Danes in v torek bodo razmere obremenilne za veliko ljudi. Obremenitev se bo najpogosteje kazala v obliki slabega počutja, s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z motnjami v spanju, utrujenostjo in potrtostjo. Priporočena je večja previdnost in dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in zdravil.

Reka Vipava

Na Primorskem rumena stopnja nevarnosti 

Po napovedi agencije za okolje bodo danes in v torek v večjem delu države še naprej naraščale reke, pri čemer lahko danes popoldan in v noči na torek narastejo reke v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Na tem področju in drugih izpostavljenih območjih so možna razlivanja rek in hudourniških vodotokov.

Kot je razvidno iz napovedi hidroloških razmer Agencije za okolje (Arso), na območju Vipave danes in v torek obstaja rumena stopnja nevarnosti za poplave. Izraziteje sta že narasli reki Vipava in Ljubljanica, v sredo pa bosta poleg Ljubljanice počasi naraščali tudi Krka in Mura. Ob nevihtah z nalivi bodo lahko hitreje narasli posamezni hudourniški vodotoki, še opozarjajo na Arsu.

Po njihovih podatkih je bila temperatura večine rek danes zjutraj med 10 in 17 stopinj Celzija, manjše reke v Primorju in Pomurju pa imajo okoli 19 stopinj. Morje ob slovenski obali ima 21 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija