PLAZ OBTOŽB ZOPER CENTER ZA TUJCE POSTOJNA: Varovance naj bi psihično mučili, jih celo tepli in poniževali

Slovenija

Mladinski center Postojna je sinoči pripravil javno tribuno z naslovom Center za tujce: temna skrivnost Postojne. V Centru za tujce naj bi varovance psihično mučili, jih celo tepli in poniževali, so center obtožili organizatorji tribune. Vodja centra za tujce Jože Konec obtožbe medtem zanika, poroča Val 202.

Dejstvo, da ostaja Center za tujce tako odmaknjen od pozornosti javnosti, je ustanovi omogočilo, da so se v njej razpasle najbolj ekstremne kršitve človekovih pravic, so v vabilu na tribuno zapisali organizatorji.

Miha Blažič iz delovne skupine za azil je prepričan, da bi morali center zapreti, saj so tujci v njem brez vsakršnega pravnega varstva. Dodal je, da naj bi tujce pretepala policija. "Imamo veliko primerov, ki so zabeleženi in ki se jih potem tudi vidi na posnetkih. Žal glede tega nismo uspeli do nobenega sodnega epiloga s tem, saj policija jasno ščiti svoje vrste," je za Val 202 dejal Blažič.

Vodja centra za tujce Jože Konec medtem zatrjuje, da pretepanja v centru za tujce ni, so pa policijski postopki v katerih se lahko kdaj uporabi prisilna sredstva, če za to obstajajo zakonski razlogi. Zatrjuje, da imajo tujci v centru morda celo več pravic, kot jim jih določa zakon.

"Imeli smo pritožbe, imeli smo obtožbe tudi policistov. Vse to je preiskala in raziskala neodvisna komisija, v kateri sta tudi dva predstavnika zunanje javnosti in do danes ni bilo potrjene nobene nezakonitosti ali nestrokovnosti pri delu policistov v centru za tujce," je v pogovoru za Val 202 zatrdil Konec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija