PIVČEVA Z MESTA MINISTRICE ODHAJA NEPROSTOVOLJNO: Predlog razrešitve bo, kot kaže, dobil podporo

Slovenija

Predlog za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki bo, kot kaže, dobil podporo, je posledica strankarskega dogajanja v DeSUS. Pivčeva ni želela odstopiti, saj je prepričana v svoje dobro delo na kmetijskem resorju v zadnjih dveh letih, ko je veliko hodila po terenu, poslušala predstavnike kmetov in se pri njih večinoma dobro zapisala.

Državni zbor je danes prejel predlog premierja Janeza Janše za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec. DZ bo o tem predlogu predvidoma odločal na izredni seji v ponedeljek, je razvidno iz sklica seje kolegija predsednika DZ. Janša se je sicer Pivčevi zahvalil za uspešno vodenje resorja.

Marca 1972 rojena Pivčeva je ministrica postala septembra 2018 z nastopom manjšinske vlade pod vodstvom Marjana Šarca. Prepričana je, da svoje delo opravlja kakovostno, zato bo seja DZ, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga z mnogimi partnerji na delovnem področju opravili v preteklih dveh letih".

Na zakonodajnem področju veliko konkretnih rezultatov ministričinih napovedi do zdaj ni bilo, je pa ministrica veliko hodila po terenu, poslušala predstavnike kmetov in se tako pri predstavnikih iz sektorja večinoma dobro zapisala. Javno se je že v mandatu Šarčeve vlade izpostavila tudi ob vprašanju napadov zveri na drobnico, kjer je v internem merjenju moči z okoljskim ministrom dosegla sprejem zakona o odvzemu medvedov in volkov iz narave, nato pa sta se kmetijsko in okoljsko ministrstvo lotili tudi priprave dolgoročnega modela upravljanja z zvermi.

V drugem mandatu poudarek na protikriznih ukrepih

Drugi mandat Pivčeve na ministrstvu je zaznamovala pandemija covida-19, zaradi česar je bil velik poudarek dela ministrstva tudi na pripravi protikriznih ukrepov za kmete, za odpravo tržnih nesorazmerij, ki jih je pandemija povzročila, in za zagotovitev ustrezne oskrbe s hrano v izrednih razmerah.

So pa oba ministričina mandata zaznamovale afere. Že v času Šarčeve vlade so njeno delo zasenčili očitki Pivčevi, povezani s sodelovanjem pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, kjer je ministrstvo za gospodarstvo ugotovilo nekatere nepravilnosti pri nosilcu partnerstva, Turistično gostinski zbornici Slovenije. Pivčeva v času sodelovanja sicer še ni bila ministrica.

Prepletanje službenih in zasebnih obveznosti

Trenutni mandat pa je bila na udaru zaradi medijskih ugotovitev o prepletanju službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica, s čimer pa se v stranki, ki jo vodi ne strinjajo. Svet stranke DeSUS je tako pozval premierja Janšo k njeni zamenjavi, premier pa je pozivu v skladu s koalicijsko pogodbo sledil.

Ministričin odhod so zahtevale tudi opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Zaradi očitkov o kršenju zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sumu zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanju etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu so vložile interpelacijo ministrice.

Glede na koalicijski dogovor in stališča opozicije tako podpora razrešitvi ministrice ni vprašljiva.

Pred gotovim slovesom z ministrstva pa je Pivčeva pred dnevi presenetila tudi z reorganizacijo službe za odnose z javnostjo in promocijo, s katero so sistemizirali 11 delovnih mest. Na ministrstvu so pojasnili, da so se za ta korak, s katerim je soglašal tudi sindikat ministrstva, odločili z namenom boljše organizacije in produktivnosti. Dodali so, da ne gre za ukinjanje službe, ampak zgolj za delitev na promocijski del (ta se pridružuje oddelku za promocijo, ozaveščanje in informiranje strokovne in splošne javnosti, ki deluje v okviru direktorata za hrano) in del, ki se ukvarja z odnosi z javnostmi (ta gre pod kabinet ministra).

Desus za novega ministra predlaga dosedajšnjega državnega sekretarja

V DeSUS sicer napovedujejo, da bodo poskrbeli za kontinuiteto dela na ministrstvu, saj za kandidata za novega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja Jožeta Podgorška.

Pivčeva, ki se je s presenetljivo zmago na januarskem kongresu DeSUS v dvoboju z dolgoletnim predsednikom stranke Karlom Erjavcem, hipno povzpela po lestvicah priljubljenosti politikov, nato pa po aferah na njih tudi strmoglavila, sicer zatrjuje, da v politiki še ni rekla zadnje besede. Trdi namreč, da ima v strankarski bazi še vedno podporo in napoveduje vnovično kandidaturo za predsednico DeSUS na prihajajočem kongresu.

V odzivu na dogajanje je svojo "popolno politično in medijsko diskreditacijo" pripisala "zlorabi stranke DeSUS s strani posameznikov", ki se niso želeli sprijazniti z njenim prevzemom stranke. Odločitev koalicije, da podpre njeno razrešitev pa označila za "žalosten dan za slovensko demokracijo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija